NEOBJAŠNJIVA SVJETLOST

Što su to vidjeli planinari na snijegom zavijenoj Dinari?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prošlog su vikenda brojni planinari posjetili debelim snijegom prekrivene dalmatinske planine. Među njima bili su Ivan Zebić – Klepton, iz planinarske udruge Dinaridi iz Splita, te Jozo Vitić, iz planinarskog društva Svilaja iz Sinja. Oni su svjedočili za sada nepoznatom prirodnom fenomenu

Dva su se planinara uputila u popodnevnim satima prema planinarskom skloništu 'Rupe' na Dinari, na 1363 metra nadmorske visine. Na putu prema skloništu uhvatila ih je noć, a uobičajen zimski uspon na najvišu hrvatsku planinu zaustavio ih je nesvakidašnji prizor, piše na portalu crometeo.hr.

Pedesetak metara od planinarske staze bila je vidljiva udubina promjera oko pet i dubine do tri metra. Ovakve rupe normalna su pojava u dalmatinskom planinskom kršu, no ova rupa bila je posebna po tome što je iz nje dopirala svjetlost.

Dva planinara su bila u početku potpuno uvjerena da se radi o tome da netko logoruje upravo u toj rupi, te da je izvor svjetlosti vatra ili kakva lampa. Međutim, približavanjem samoj svjetlećoj udubini ostali su potpuno iznenađeni vidjevši da u rupi nema ničega osim snijega.

'Nismo uspjeli objasniti što smo vidjeli. Najlogičnije nam je rješenje bilo da ova rupa na neki način duže zadržava dnevnu svjetlost. Sa odmakom vremena svjetlost u njoj nije slabila. Snimio sam ovaj fenomen foto aparatom, ali on je loše rezolucije i nije dovoljno dobro uhvatio stvarno stanje koje u uživo bilo kudikamo izraženije. I nekoliko dana nakon što smo ga snimili, ovaj fenomen i dalje prepričavamo', rekao je Ivan Zebić – Klepton, očevidac i autor fotografija koje možete pogledati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!