NEPRIHVATLJIVO PONAŠANJE

Što stoji iza Čačićeve silne nervoze?

14.12.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Stručnjaci za krizno komuniciranje upozorili su nakon još jednog 'obračuna' budućeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića s novinarima kako jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića mora 'kontrolirati svoju narav'. Strahuju i da 'u ovom trenutku neće slušati savjete stručnjaka za odnose s javnošću'. Čačićeva savjetnica za PR Ankica Mamić brani svog klijenta pravdajući njegovu komunikaciju s novinarima - 'ogromnim teretom koji ga čeka'

Nervozna reakcija Radimira Čačića, kojega su novinari, nakon predsjednikovog davanja mandata Zoranu Milanoviću za sastavljanje nove Vlade, dočekali pitanjem o povezanosti s tvrtkom Coning i kreditom koji su dobili od Croatia osiguranja, direktora agencije Manjgura Krešimira Macana podsjetila je na jednu epizodu iz ne tako davne prošlosti.

'Prisjetimo se samo lokalnih izbora kad je psovao novinarku u Velikoj Gorici. Čačić mora apsolutno iskontrolirati svoju narav, jer je Kukuriku koalicija sa svojim Planom 21 najavljivala promjene, jednu drugačiju Hrvatsku u kojoj je takvo ponašanje, dakle ponašanje s visoka i svađalačko, bilo rezervirano za HDZ. Dobili su glas za nekakvo drugačije ponašanje. Za sada to vrlo uspješno demonstrira Zoran Milanović, a vrlo neuspješno Radimir Čačić', ukazuje Krešimir Macan.

Za tog stručnjaka za krizno komuniciranje ključno je pitanje 'koja je pozadina silne Čačićeve nervoze' navodeći kako se 'očito ne radi o nekakvim koalicijskim nesporazumima'. 'Nepotrebna nervoza je prisutna upravo zbog onoga na što sam upozoravao – kako će se ponašati kad ih novinari počnu zaustavljati u svakom trenutku na cesti i pitali bilo što', podsjeća Macan.

I za njegova kolegu iz Apriori komunikacija Danijela Koletića, također stručnjaka za odnose s javnošću i krizno komuniciranje, Čačićeve nervoza je očita i primjetna. Navodi i nekoliko razloga za to.

'Nervozan je zato što zna da se približava okončanje sudskog spora u Mađarskoj, a s druge strane ga čeka ministarska fotelja. S treće strane ima i Milanovića koji treba pokazati naciji koliko je etičan. Ljudi očekuju da se Čačiću ne da fotelja dok se ne riješi suđenje u Mađarskoj', upozorava Koletić.

No, za Ankicu Mamić, direktoricu IMC agencije i Čačićevu savjetnicu za PR, ponašanje budućeg vicepremijera je razumljivo. 'Bio bi lud da nije nervozan, jer će u novoj Vladi biti zadužen za prihodovnu stranu proračuna. Problemi su veliki i ogroman teret ga čeka, jer mora dignuti kapacitete gospodarstva i hitno pokrenuti projekte', napominje Ankica Mamić.

Priznaje kako njezin klijent 'na pet pitanja odgovori smireno, ali je na šestom već nervozan', no i napominje kako bi 'i drugi, kad bi znali kako je teška situacija, na njegovom mjestu bili nervozni'. 'Hrvatskoj može pasti kreditni rejting preko noći i to je odmah za milijardu eura veći deficit', pojašnjava Mamić.

'Mora shvatiti da nije gospodar Hrvatske'

Stručnjak za krizno komuniciranje Krešimir Macan smatra da Radimir Čačić ima kvalitetnu edukaciju kad su odnosi s medijima i javnošću u pitanju, no po njemu je 'glavno pitanje tko će mu skinuti nervozu i utvrditi zbog čega je tako nervozan'. 'Dobio je mandat da bude jedan od ministara i jedan od prvih službenika građana, a ne gospodar Hrvatske, života i smrti. Treba biti prvi među jednakima, jer je od građana izabran da im služi. Ne smije zaboraviti da Vlada uvijek služi građanima, odnosno poreznim obveznicima', posavjetovao je Čačića.

Pokušavajući dodatno opravdati Čačićevo ponašanje prema novinarima, podsjetila je kako ju je u dva dana na temu kredita Coningu i očitovanje Radimira Čačića o tome, zvalo najmanje 50 novinara

Podsjetila je kako su još prije godina Čačić i njegova supruga svoja upravljačka prava prenijeli na jedno odvjetničko društvo, ukazujući kako nikad nisu ni bili većinski vlasnici te da 'zajedno nisu prelazili 25 posto u vlasničkoj strukturi'.

Croatia osiguranje nije dalo kredit Čačiću, nego tvrtki koja je njihov dugogodišnji osiguranik. To je jedan potpuno uobičajeni kreditni aranžman, dakle - nikakav povlašteni, nego redovan kredit', objasnila je Ankica Mamić.

Danijel Koletić, pak, upozorava kako će 'Čačić biti još bahatiji i dobiti još veća krila'.

'Političari su jako čudne biljke, rastu svaki dan, a rascvatu se kad dođu na vlast. Tada, na žalost, nemaju dodira sa stvarnošću. Milanović je uspio sakriti svoju bahatost pred javnošću u jednoj gerilskoj i veoma kratkoj kampanji, no ne očekujem da bi se Čačić mogao promijeniti. Najmanje što očekujem jest slušanje savjeta nekakvih stručnjaka za odnose s javnošću', kaže Koletić.

Po njemu, profil Radimira Čačića kao političara nije se 'ništa specijalno promijenio'. Podsjeća kako je 'imao možda sedam dana u životu kad je njegova komunikacija bila ponizna, a to je bilo nakon otkrivanja prometne nesreće u Mađarskoj'.

Krešimir Macan smatra da je za djelomično popravljeni imidž koalicijskih pobjednika, ne i Radimira Čačića, zaslužna i kampanja u kojoj su 'nastojali maksimalno smanjiti kontakte s medijima'.

'Kontakte ne mogu izbjeći kad dođu na vlast, jer tada postaju svima službenici. Zaboravljaju da su svakom građaninu i svakom novinaru službenici i da ih svatko može 'pljunuti', a oni ne smiju nikoga. To je prokletstvo javne službe', zaključuje Macan.