POSLJEDNJE INFORMACIJE

Što smijete, a što ne smijete dok je Papa u Zagrebu

Papa Benedikt XVI

Papa Benedikt XVI

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Sigurnosni standardi su svugdje u svijetu isti kada je riječ o dolasku Pape. No vatikanska služba sigurnosti jednim dijelom sudjeluje u određivanju sigurnosnih mjera', rekao je zamjenik načelnika PU zagrebačke Mihael Varga za Radio 101. Rekao je da će prema policijskim procjenama na misi na Hipodromu sudjelovati između 250 i 400 tisuća vjernika

Varga je pojasnio kako je kriva percepcija građana da su sigurnosne mjere puno rigoroznije nego prije. 'Mjere za takav rang posjeta su uvijek iste, percepcija građana je da su mjere pojačane. Ne radi se ništa drugačije nego za vrijeme ranijih dolazaka Pape ili dolazaka visokih dužnosnika iz svijeta', pojasnio je. Koliko će policijskih službenika biti angažirao, Varga nije mogao odgovoriti, no potvrdio je da će biti angažirani policajci iz svih policijskih uprava u Hrvatskoj.

Zatvara se zračni promet, zatvorenici ostaju iza rešetaka

Sigurnosne mjere uključuju i oduzimanje legalnog oružja građanima koji žive duž trasa kojima će Papa prolaziti. Također je napravljeno nekoliko tisuća provjera instalacijskih otvora, šahtova na tim trasama te su oni zavareni.


Zračni promet će biti zatvoren onog trenutka kada zrakoplov Al Italije uđe u hrvatski zračni prostor te kada ga preuzmu MIG-ovi HRZ-a. Zračni se prostor zatvara na 30-ak minuta, a ista je procedura i u nedjelju kada će Papa zrakoplovom Croatia Airlinesa otputovati kući.

Iz Croatia Airlinesa su priopćili kako je zrakoplov kojim će Papa letjeti u Rim prilagođen uglednim putnicima: konfiguracija putničke kabine zrakoplova u odnosu na redovite komercijalne letove bit će drugačija. Servis u zrakoplovu bit će posebno prilagođen potrebama uglednih putnika, a svi sadržaji za vrijeme letova, videomaterijali i gastroponuda, dodatno će pridonijeti predstavljanju Hrvatske.

'U suradnji sa samoborskom tvrtkom Kristal dizajnirana je i izrađena posebna serija kristalnih čaša u kojima će se posluživati piće na svečanom letu. Katolički poglavar i njegova najuža pratnja pri objedu će se služiti posrebrenim priborom za jelo, koji je, posebno za ovu prigodu, izradila tvornica Kordun iz Karlovca. Na letu će dostojno biti predstavljena i hrvatska kuhinja izborom reprezentativnih jela kontinentalne i dalmatinske kuhinje, a za poseban let pripremljen je i izbor visokokvalitetnih nacionalnih vina', kažu u Croatia Airlinesu te dodaju kako je povodom svečanog leta izrađen poseban znak s natpisom Volo papale (Papin let), koji je apliciran na posebne uzglavke za sjedala, ubruse i stolnjake.

Varga je potvrdio kako zatvorenici iz kaznionica koji inače imaju omogućen slobodni vikend neće moći iz zatvora 4. i 5. lipnja.

Centar Zagreba pod opsadom

Varga je detaljno objasnio sigurnosne mjere u centru Zagreba oko Trga bana Jelačića i na trasama prolaska štićene kolone. U zabranjenim zonama moći će se kretati samo pješaci, zabranjen je i biciklistički promet. Grad je izdao zabranu poslovanja onih objekata kuda će u subotu prolaziti Papa. 'Ja nemam informacije da oko toga postoje problemi', rekao je Varga te dodao da su neki ugostiteljski objekti morali ukloniti i terase.

Sam Trg bana Jelačića od osam sati u subotu će biti 'sterilan', kao je rekao zamjenik načelnika PU zagrebačke. Kafići i trgovine na samom Trgu će biti zatvoreni, no oni u okolnim ulicama, poput Bogovićeve, Gajeve i Petrinjske neće. U subotu će biti zatvorene i tržnice na Dolcu i na Britanskom trgu.

Tramvaj preko trga neće prometovati
, no sve će linije biti u prometu, samo drugim trasama, uglavnom preko Glavnog kolodvora. U noći sa subote na nedjelju javni prijevoz prema Hipodromu također će biti pojačan.

Od javnih garaža u centru potpuno će biti zatvorena samo ona u Varšavskoj, i to u subotu od 17 do 23 sata. Garaža na Langovom trgu bit će otvorena, no pod posebnim policijskim režimom, a u vrijeme prolaska štićene kolone i ona će se nakratko zatvoriti.

Marko Lukunić/ Patrik Maček /PIXSELL

Marko Lukunić/ Patrik Maček /PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/ Patrik Maček /PIXSELL

Promet centrom Zagreba i trasama prolaska bit će zatvaran u etapama te će biti pušten čim štićena kolona prođe. Vozila koja će biti propisno parkirana u zonama zabrane parkiranja bit će uklonjena o trošku policije.

Tijekom prolaska Pape haustori na zgradama trebaju biti zatvoreni, kao i prozori, a Varga je apelirao na građane da u to vrijeme ne izlaze na balkone. Unatoč svim sigurnosnim mjerama, Varga je naglasio kako će sve službe, vatrogasci, Hitna pomoć te komunalne hitne intervencije bez problema obavljati svoj posao. Isto vrijedi i za uobičajene policijske dužnosti. Dovoljan broj policajaca radit će uobičajen posao u zagrebačkim policijskim postajama.

Trase s papamobilom

Varga je pojasnio da će Papa od Zračne luke Zagreb do Pantovčaka i od Pantovčaka do Nuncijature na Ksaveru ići limuzinom. Papamobilom će se zaputiti u subotu poslijepodne s Ksavera Medveščakom, Ribnjakom do HNK-a, a nakon toga Frankopanskom i Ilicom do Trga bana Jelačića. Potom će papamobilom proći Bakačevom ulicom i Kaptolom, ponovno Ribnjakom i Medveščakom do Ksavera.

Pojačan booking u hotelima

Kako neslužbeno doznajemo, promet će u zagrebačkim hotelima tijekom vikenda biti pojačan. Westin bilježi nešto više rezervacija, dok se hotel Dubrovnik za Papin posjet pripremio i prigodnim akcijama.

Vlakom dolazi oko 20 tisuća hodočasnika

Iz HŽ-a doznajemo kako su 30 vlakova pojačali dodatnim vagonima, a uvedeno je i devet posebnih vlakova za Zagreb. Oko 12.500 hodočasnika koji žive izvan Zagreba će ići vlakom na susret sa Svetim Ocem te oko 8.000 hodočasnika iz prigradskog područja. Iz HŽ.a apeliraju na putnike da se preko web stranice www.hznet.hr i preko informacija na kolodvorima i stajalištima informiraju o popisu ukinutih vlakova, koji zbog preraspodjele i prilagođavanja cijelog voznog reda prijevozu hodočasnika na susret s Papom 4, 5. i 6. lipnja neće voziti.

Marko Lukunić/ Patrik Maček /PIXSELL

Marko Lukunić/ Patrik Maček /PIXSELL

Izvor: Cropix / Autor: cropix

Između 11 sati, kad je, 4. lipnja, predviđen dolazak Pape u zagrebačku zračnu luku i Ured predsjednika Republike Hrvatske oko 12.15 promet od Velike Gorice do Zagreba, odnosno do Pantovčaka bit će, povremeno i na pojedinim dijelovima trase, po pola sata u prekidu.

Usporen ili preusmjeravan promet bit će, kasnije, i na Ksaverskoj cesti u Zagrebu, oko Apostolske nuncijature, gdje će Benedikt XVI. primiti predsjednicu Vlade Republike Hrvatske, kao i oko 18.15 oko zgrade HNK.

Iako se 5. lipnja iz pojedinih regija Hrvatske očekuje znatan broj hodočasnika, njihov dolazak ne bi trebao utjecati na gustoću prometa u gradu. Za njihove autobuse osigurano je više od dvije tisuće mjesta za parkiranje. Očekuje se, ipak, u ranojutarnjim satima, 5. lipnja, pojačan ulazak u Zagreb na naplatnim kućicama u Ivanjoj Reci i Lučkom, jednako tako i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Onaj tko dolazi osobnim automobilom u Zagreb treba računati da će promet u prostoru oko Hipodroma biti bitno ograničen, pa mora ostaviti vozilo na udaljenijem parkiralištu. Sva parkirališna mjesta udaljena su oko pola sata hoda, što ne predstavlja veći problem za dolazak na Hipodrom. Parkiranje osobnih automobila za invalide bit će moguće na istočnom dijelu Zagrebačkog velesajma, uz zgradu Ine, a autobusa u Gavranovoj ulici.

Savjetujemo vjernicima od Zaprešića do Dugog Sela da čim više koriste prijevoz gradskom željeznicom, a vjernike iz grada Zagreba da što više dolaze pješice. Autobusi ZET-a, kao i tramvaji vozit će u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kao u vrijeme radnog dana u najgušćem prometu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi