PARIZ TONE

Što se to zbiva s Francuskom?

15.05.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Prema podacima koje je Nacionalni institut za statistiku objavio danas, u Francuskoj je BDP pao za 0,2 posto u prvom tromjesečju 2013. Budući da je isti pad zabilježen i u posljednjem kvartalu 2012, zemlja je i službeno stupila u recesiju. Tehnički uvjeti za proglašenje recesije su tu, no Institut nadalje upozorava da je 'proizvodnja na mrtvoj točki, potrošnja preslaba, investicije se smanjuju, a nanovo je pao i izvoz'

Podaci su ozbiljniji od službenih prognoza ekonomista koji su očekivali pad od 0,1 posto, no zato je više njih upozorilo da Francuzi i ne moraju poznavati točan pad BDP-a jer je samo u prošloj godini kupovna moć opala za 0,9 posto.

Za razliku od devet zemalja eurozone koje su službeno zašle u recesiju 2012, Francuska će se u tekućoj godini morati na ovaj ili onaj način suočiti s mjerama štednje iako je Bruxelles produljio Parizu dodatni rok od dvije godine za smanjenje proračunskog deficita na tri posto.

S jedne strane, pad kupovne moći najveći je u posljednje tri godine, a investicije su opale čak 0,8 posto u prvom kvartalu 2013. U aktualnoj situaciji većina analitičara drži da bi do kraja godine BDP u najboljem slučaju mogao stagnirati zahvaljujući prije svega povećanju izvoza.

Kao zamjenu za ustupak iz Bruxellesa, očekuje se da Francuska već u tekućoj godini provede bitne strukturne reforme, posebice na planu tržišta rada. Ekonomisti za Le Monde rezimiraju da kriza nije toliko ozbiljna kao primjerice u Španjolskoj ili Italiji, no da je već dovela do zabrinjavajućeg uništavanja milijuna radnih mjesta i zatvaranja niza kompanija. No te će reforme, čiji je dugoročni cilj 'pojačati rast', u međuvremenu zasigurno dodatno pogoditi već dovoljno krhku ekonomsku situaciju u zemlji.

Predsjednik François Hollande, koji danas boravi u Bruxellesu, izjavio je da je situacija 'teška', da bi zatim ne baš utješno dodao da je recesija manje duboka nego u razdoblju 2008/2009. Vijest o recesiji došla je za njegovu vladu u veoma nezgodnom trenutku, u kojem mu je podrška rekordno niska i kada se otvoreno propituje zašto francuske vlasti u godinu dana nisu uspjele pronaći iole efektnu alternativu poticanja rasta naspram dominantnog njemačkog modela štednje. Ministar ekonomije Pierre Moscovici također se djelomično 'izvukao' na europski kontekst u svojoj izjavi zaključivši da Francuskoj treba 'konkurentnija, kreativnija i fleksibilnija ekonomija'.

Za usporedbu, Njemačka je u prvom kvartalu 2013. ostvarila minimalni rast BDP-a od 0,1 posto, prema procjeni Federalnog ureda za statistiku. Uz nekoliko zemalja istočne Europe, kao što su Slovačka (rast od 0,3 posto), Mađarska (rast od 0,7 posto), Rumunjska (rast od 0,5 posto), Njemačka je jedina iznimka u tmurnoj ekonomskoj statistici Unije. Minimalni rast u Njemačkoj ostvario se zbog potrošnje kućanstava jer su investicije zabilježile negativan trend, a ni vanjska trgovina nije imala nikakvog učinka na rast, izvještavaju Reuters i AFP.

Ostale zemlje Unije su u međuvremenu i dalje u teškoj i dugotrajnoj recesiji. U Grčkoj, koja je u recesiji već šest godina, BDP je početkom 2013. zabilježio pad od 7,14 posto u odnosu na posljednji kvartal u 2012. Portugal je u trećoj uzastopnoj godini recesije (pad od 0,3 posto). U Italiji se bilježi pad u sedam uzastopnih kvartala, a Cipru ni turizam (jedini razvijajući sektor) nije pomogao da zaustavi recesiju. Manji padovi BDP-a od 0,1 posto zabilježeni su tek u Finskoj i Nizozemskoj, dok u Austriji ekonomska situacija stagnira.