ema vukov trifunović

Zamjenica čelnika Komore socijalnih radnika: Što se tiče javnog linča, mogu samo reći da je posljednjih dana bilo teško i neugodno raditi

14.04.2021 u 13:35

Bionic
Reading

Osim Komore socijalnih radnika, nadzor u slučaju tragedije male djevojčice iz Nove Gradiške provodila je i psihološka komora, a prema njihovu nalazu 'nema grubih grešaka', rekla je Ema Vukov Trifunović, zamjenica ravnatelja Komore socijalnih radnika

Ema Vukov Trifunović rekla je za N1 da će nalaz i mišljenje Komore u roku od tri dana dostaviti Povjerenstvu, koje će utvrditi propuste i poduzeti daljnje mjere. Početkom idućeg tjedna nalaz bi trebao biti dostavljen i Ministarstvu.

Ako se utvrdi propust socijalne radnice, može se poduzeti i drastična mjera, koja se odnosi na privremeno ili trajno oduzimanje licence. Ako osoba trajno izgubi licencu, više ne može raditi u sustavu socijalne skrbi.

Što se tiče izmjena kaznenog zakona, prema kojima će osobe odgovarati i za nečinjenje, Vukov Trifunović kaže da su dugo kao struka čekali da dobiju status službene osobe te da ne bježe od odgovornosti.

'Spremni smo na izmjene zakona i sve konzekvence', dodala je zamjenica predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika. Kaže kako je rad socijalnih radnika uvijek podložan provjerama. Povratak djeteta u obitelj iz udomiteljske nikad nije odluka samo jedne osobe. Jučer su socijalni radnici podnijeli kaznenu prijavu protiv glumica Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić. Vukov Trifunović kaže kako osobno nije supotpisnica te kaznene prijave.

'Što se tiče javnog linča, mogu samo reći da je posljednjih dana bilo teško i neugodno raditi. Svaka riječ koja se izgovori u javnom prostoru ima težinu', prokomentirala je. Teške riječi su, dodaje, svakodnevnica u njihovom poslu. Kaže da razina individualne odgovornosti mora biti, ali postoji i odgovornost sustava.

'Sustav je zapušten i nije pratio promjene u društvu', rekla je Vukov Trifunović za N1, dodavši kako je moguće da se u takvim situacijama potkrade greška.