govor mržnje

Sarnavka: Tužba protiv Veljače potpuno je nepotrebna i loša poruka

14.04.2021 u 10:26

Bionic
Reading

'Ova tužba čini mi se kao još jedan kamenčić u tužnom mozaiku socijalne zaštite i cijelog tog sustava, kao potpuno nepotrebna i sasvim loša poruka jer je i u našoj javnosti bilo toliko negativnih reakcija na voditeljicu inicijative i toliko govora mržnje koji je meni apsolutno neshvatljiv', kaže Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna, dugogodišnja aktivistica za ljudska prava, osvrćući se na kaznenu prijavu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić

'Jelena Veljača se prvi dan ispričala. Ljudi su bili u šoku i na koga će prvo nasrnuti nego na one za koje misle da su odgovorni', nastavila je Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna, dugogodišnja aktivistica za ljudska prava, komentirajući za N1 Televiziju kaznenu prijavu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić.

Govoreći o tragičnoj smrti djevojčice iz Nove Gradiške, Sarnavka smatra da su upravo izjave ravnatelja Centra za socijalnu skrb izazvale nekontrolirane reakcije.

'Nevjerojatno mi je da se Komora niti jednom riječju ne osvrće na izjavu smijenjenog ravnatelja, koja je zbilja bila katastrofalna za zdrav razum i nitko je ne može opravdati. Kada netko tko je prvi u tom sustavu izjavi da se dijete dvije i pol godine možda samo ozlijedilo i imalo fatalne posljedice te ona izjava u kojoj je rekao da su se oni vjenčali pa je bio pravi trenutak da im se dodijeli dijete', istaknula je.

Sarnavka smatra da se o problemima u sustavu socijalne skrbi ne raspravlja osim kada dođe do tragedije.

'Najveći je problem to što se o stvarima kao što je rad centara i ovakvim situacijama ne razgovara osim kada se dogodi neka strašna tragedija, kada su povišene emocije i kada se neki osjećaju ugroženima. Ne govori se u vrijeme mira, kada bi trebalo vidjeti što se i na koji način se u kojoj situaciji treba postupati. Jako malo suradnje postoji u javnosti. Ne sjećam se da je Komora ili bilo tko iz sustava socijalne zaštite postavljao pitanja javnosti, institucijama i Ministarstvu', rekla je Sarnavka.

Istaknula je da procjena o obitelji nije bila dobra.

'Nešto ne štima. Kako je jedan osuđeni nasilnik mogao dobiti dijete samo zato što se vjenčao? Očito procjena nije napravljena kako valja i mogu dati stručno mišljenje da nije bilo propusta, ali mislim da zdrav razum govori da je bilo problema.'

'Nemoguće je to da strukovne udruge u ovom slučaju ne mogu utvrditi nikakvu odgovornost. Mogu me proglasiti nestručnom i zlonamjernom, ali radila sam 20 godina na problematici nasilja u obitelji i vidjela sam svašta. Sustav ima problema i o tome sada trebamo smireno razgovarati i vidjeti kako se to može riješiti', dodala je.

Smatra da je inicijativa 'Spasi me' spontano reagirala, a da ih Komora nije htjela uključiti u cijelu priču i pomoći im da bolje razumiju problematiku.

'U normalnom svijetu činilo bi mi se da je prekrasno da se jedna poznata javna osoba osjetila pogođenom jer je i sama majka i htjela je učiniti nešto da se promijeni situacija, a onda je pola javnosti osuđuje i idu laži da je osnovala udrugu i dobiva novac', kazala je Sarnavka.