KAOS NA KOSOVU

Rasprava u Otvorenom: 'Može biti da Zapad namjerava napasti Srbiju'

31.05.2023 u 22:58

Bionic
Reading

Na sjeveru Kosova nastavljaju se prosvjedi Srba. Već treći dan okupljaju se u Leposaviću i ispred zgrade općine u Zvečanu. Nerede u kojima su ozlijeđeni međunarodni vojnici i prosvjednici osudili su dužnosnici NATO-a, Europske unije i Sjedinjenih Država. Tema sigurnosti u nemirnom zapadnom Balkana važna je za Europu, pa se o problemima razgovara i na GLOBSEC Forumu u Bratislavi posvećenom europskoj globalnoj sigurnosti

Stanje na Kosovu konstantno tinja, a deeskalacija nikako da se dogodi, ustvrdio je Goran Bandov, rukovoditelj Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

'Situacija u Beogradu je značajno nestabilnija za predsjednika Vučića i zbog toga se izvlači jedan as u rukavu - Kosovo - koje odvlači pozornost sa situacije u Srbiji', rekao je Bandov u emisiji HRT-a Otvoreno, dodajući da nije iznenađen situacijom koja se zbiva u susjedstvu.

Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar, rekao je kako se ovakva situacija na sjeveru Kosova mogla očekivati.

'Onoga trenutka kada su padale ostavke na sjeveru Kosova, bilo je jasno gdje to ide. Najgore od svega, kad postavite stvari u onome što su zahtjevi Beograda i Srba na sjeveru Kosova, to je tzv. zajednica srpskih općina. Kako je mislite napraviti, ako su svi dali ostavke? To vam govori koliko su istvoremeno nespremni na dogovore i sporazume', rekao je Avdagić. On je dodao kako je Kosovo uteg, ali istovremeno i džoker u rukavu Aleksandra Vučića kojim uvijek može zakomplicirati situaciju.

  • +11
Prosvjed Srba na Kosovu, 31.05.2023. Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

'Tko je pozivao da se bojkotira izbore? Nitko drugi nego srbijanska vlada koju kontrolira Vučić. Stvari su vrlo jasne', rekao je Avdagić. Vučić je u današnjem intervjuu za CNN pozvao Srbe na mir. Kaže da je srpska strana učinila sve dogovoreno bruxellskim sporazumom iz 2013. dok Priština nije ispunila svoju jedinu obvezu - formiranje zajednica srpskih općina.

Tko je kriv za ovu situaciju?

Nexhmedin Spahiu, profesor političkih znanosti na AAB Sveučilište u Prištini, rekao je kako je ovakav ishod događaja Vučić nagovijestio još u siječnju. 'Povod je to što je vlada Kosova odlučila postaviti zastavu na sjeveru Kosova, ali da nije bilo toga, bio bi drugi povod', rekao je Spahiu.

  • +10
Vojnici KFOR-a na Kosovu Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Na pitanje kako gleda na osude koje stižu od strane međunarodne zajednice, Spahiu je ustvrdio kako se obično osuđuje slabiju stranu bez obzira tko je kriv.

'Ili zapad ima namjeru napasti Srbiju i uvući je u zamku. To je isti scenarij kao kada je počeo rat na Kosovu kad je Galbraith nazvao oslobodilačku vojsku Kosova terorističkom i onda je uslijedila ofenziva srpskih snaga na Kosovo, masakri, a onda je slijedio i napad na na Beograd. Može biti i to', rekao je Spahiu.

'Nije kosovska policija ozlijedila nikoga. Opaske zašto je jedna suverena država stavila svoje zastave na svom teritoriju djeluju zaista apsurdne, ali očito imaju neki cilj', dodao je Spahiu.

  • +29
Sukob na Kosovu, 29.05.2023. Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Gordan Akrap, Institut za istraživanja hibridnih sukoba, Sveučilište Sjever, slaže se da je srpska politika glavni krivac za sve što se događa na zapadnom Balkanu. NATO je otkazivanjem zajedničke vojne vježbe, rekao je Akrap, poslao Kosovu vrlo ozbiljnu poruku.

'Mislim da je u zadnjih 20-ak godina otkazana samo Rusiji i Bjelorusiji zbog agresije na Ukrajinu, zna se da je to jasna politička odluka. Treba biti strpljiv i mudar u izgradnji države i ne nasjedati na srpske klopke, kao što je bio poziv da se ne izađe na izbore', rekao je Akrap.

Priština mora raditi na osnivanju zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova. 'Ta zajednica nema nikakve bitne utjecaje ni političke i administrativne ovlasti. Da je Kurti bio strpljiv, šahovskim rječnikom, matirao bi u par poteza Vučića i njegovu vlast, a ovako im je dao prostor da dišu', rekao je Akrap.

Uvjeren je da će osim Kosova i Srbija snositi ozbiljne političke, gospodarske i financijske posljedice.

'Netko će morati odgovarati za 40-ak ozlijeđenih pripadnika NATO snaga. Činjenica je da će se sada ispod stola izvršiti brojni pritisci na obje strane', rekao je Akrap. Zaključuje kako je Kurti ovime spriječio proces Vučićeve detronizacije u Srbiji.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.