nemirno na balkanu

Kremlj: 'Rusija podržava kosovske Srbe, njihova prava se moraju poštivati'

31.05.2023 u 13:34

Bionic
Reading

Rusija podržava Srbe na Kosovu i vjeruje da njihova zakonska prava i interesi moraju biti zaštićeni, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Peskov je također rekao da Moskva sa zabrinutošću prati nemire na Kosovu. Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan na sjeveru Kosova.

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali. "Mi bezuvjetno podržavamo Srbiju i Srbe... Smatramo da se moraju poštivati sva zakonska prava i interesi kosovskih Srba", rekao je Peskov na dnevnoj konferenciji za novinare, dodajući da ne smije biti prostora za "provokativne akcije".

NATO je u utorak priopćio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo i staviti još jedan bataljun u stanje visoke pripravnosti dok Srbi nastavljaju prosvjedovati protiv novih gradonačelnika. NATO već ima oko 4.000 vojnika na Kosovu.

Novi prosvjedi srpske manjine na Kosovu izbili su u srijedu na sjeveru zemlje, a sudionici skupova u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku pozvali su na povlačenje policije i lokalnih gradonačelnika, javlja agencija dpa. Situacija je i dalje mirna, javlja portal koha.net, prenosi dpa.

  • +3
Kosovo Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Poljski vojnici čuvali su u srijedu stražu ispred gradske vijećnice u Zvečanu, dok su prosvjednici s druge strane ograde razvili veliku srpsku zastavu uz pljesak i zvižduke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je vojsku u stanje pune borbene pripravnosti i naredio postrojbama da se približe granici. Rusija ne priznaje neovisnost Kosova i blokirala je nastojanje Kosova da postane članica UN-a.