izgubljen u istri

Što SDP-ovci kažu na još jedan kiks šefa stranke? 'Naivno, loše tempirano, ali...'

30.03.2018 u 17:49

Bionic
Reading

Iako je šef SDP-a Davor Bernardić svojim izjavama u Istri uspio šokirati članice Amsterdamske koalicije, na koje se obrušio, njegove kritike potencijalnih partnera nisu iznenadile SDP-ovce. Već naviknuti na Bernardićeve greške, SDP-ovci s kojima smo razgovarali uvjereni su da ovaj ispad šefa stranke neće dugoročno naštetiti odnosima s IDS-om i GLAS-om

I dalje se ne stišavaju reakcije koje je izazvao šef SDP-a Davor Bernardić svojim gostovanjem na lokalnom radiju Rovinj FM. Podsjetimo, govoreći o Istanbulskoj konvenciji, kazao je da je IDS-ov Boris Miletić postao Plenkovićev glasnogovornik te kako se ta stranka i ostatak Amsterdamske koalicije (IDS, GLAS i Pametno, op. a.) nisu ogradili od mogućnosti koalicije s HDZ-om.

'Na SDP-u je odgovornost da ne dopusti da HDZ u tihoj suradnji s IDS-om okupira Istru', poručio je predsjednik SDP-a.

Isti stav Bernardić je jučer iznio i u e-mailu članstvu stranke, poručivši da su se na primjeru Istanbulske konvencije razotkrili 'oni koji su bili spremni podržati Plenkovića da falsificira ratifikaciju Konvencije interpretativnim izjavama koje za cilj imaju isključivo umirivanje Crkve i krajnje konzervativnog dijela desnice, kao i smirivanje sukobljenih frakcija unutar HDZ-a'.

'IDS se stavio u funkciju Plenkovićeva glasnogovornika zastupajući glasno njegove iskrivljene stavove, a takozvana Amsterdamska koalicija se ni u jednom trenutku nije jasno ogradila od spekulacija koje su se pojavile u medijima o mogućoj koaliciji s HDZ-om', napisao je Bernardić u e-mailu.

I dok su stranke Amsterdamske koalicije reagirale odmah, poručivši kako je Bernardić 'čuđenje u svijetu', dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali nije se pretjerano iznenadio još jednim 'kiksem' šefa stranke. Stoga dobar dio njih uopće nije želio komentirati Bernardićev istup u Istri, poručivši kako je vrijeme da se 'sam utopi'.

'Pogriješio je tajming'

Ipak, oni koji su bili spremni za razgovor jedinstveno zaključuju da je za ovakve kritike Bernardić izabrao potpuno krivo vrijeme. 'Potpuno je pogrešan tajming i u momentu kad imamo zaduženja i refinanciranje HAC-a, poskupljenje cestarina, pa Istanbulsku konvenciju, borbene avione, pa mirovinsku reformu, to je potpuno pogrešna i irelevantna tema', kaže nam jedan od članova SDP-ovog Predsjedništva.

  • +51
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Iako se naši sugovornici slažu da bi se IDS-u moglo nešto prigovoriti, kritike zbog koalicije s HDZ-om neki smatraju dijelom promašenima. Bernardić, kaže nam jedan SDP-ovac, kaže kako se IDS nije ogradio od mogućnosti koalicije s HDZ-om, no glavni tajnik Giovanni Sponza to je eksplicitno rekao prije gotovo dva tjedna gostujući na televiziji N1. Osim toga, upozorava drugi, Bernardić izjave o koaliciji IDS-a i HDZ-a daje u Istri, a i sam SDP je u Umagu u neformalnoj koaliciji s HDZ-om.

'Ponovno pokazao naivnost'

Ipak, dobar dio naših sugovornika priznaje da Bernardić nije previše pogriješio u tome što je rekao. 'Nije tajna to da IDS prema SDP-u uvijek nastupa s figom u džepu i kad god mogu, podmetnu kajlu. No kao predsjednik stranke ne možeš ovako nešto govoriti kao što je to rekao Bernardić. Iako je rekao ono što se jako dobro zna, to se jednostavno ne govori javno. Doći će izbori, kada ćeš morati sastavljati liste s tim strankama. Bernardić je u ovom slučaju ponovno pokazao svoju naivnost', poručuje drugi član Predsjedništva.

'Pokušavamo graditi nešto s kolegama iz opozicije, a onda ih kritiziramo. To su ljudi s kojima moramo surađivati', upozorava drugi SDP-ovac iz vrha stranke.

No iako se svi slažu u tome da je Bernardić učinio krivi korak, sumnjaju da će to dugoročno naštetiti odnosima s Amsterdamskom koalicijom. 'Čim dođe vrijeme za sastavljanje lista, bilo za izbore za Europski parlament, bilo za Sabor, zaboravit će oni to', kaže jedan član Predsjedništva i poručuje neka se IDS i GLAS zapitaju zahvaljujući kome su u EP ušli Ivan Jakovčić i Jozo Radoš.