SMJENA PETRA PISKAČA

Što krije instalacija 'malog Čačića' za šefa Narodnih novina?

05.07.2014 u 17:26

Bionic
Reading

Vlada nastavlja postavljati politički podobn(ij)e ljude na čelna mjesta državnih poduzeća, pri čemu su stručnost i iskustvo u drugom planu. Nakon svojedobno HEP-a i sličnih slučajeva, na zatvorenom dijelu sjednice održane u četvrtak donijet je zaključak kojim se Nadzornom odboru Narodnih novina predlaže opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Petra Piskača te imenovanje Anđelka Topolovca novim predsjednikom

Budući da je sastavljen uglavnom od članova HNS-a, nema dvojbe da će Nadzorni odbor slijediti naputak Vlade, iako je takva odluka upitna iz više razloga.

Uprava Narodnih novina, koju trenutno, uz predsjednika Piskača, čini i član Nikola Sila, dobila je razrješnicu, odnosno pohvalu za uspješno vođenje poduzeća na svibanjskoj sjednici Nadzornog odbora, a zatim i na Glavnoj skupštini održanoj 27. lipnja ove godine.

To ne čudi jer su, unatoč teškom stanju u gospodarstvu i padu BDP-a te smanjenoj potrošnji fizičkih i pravnih osoba, Narodne novine prošlu poslovnu godinu završile uspješno. Ostvareni ukupni prihod iznosio je 385,5 milijuna kuna i dva posto je veći u odnosu na 2012. godinu, dok je ovaj državni nakladnik ostvario dobit od 15,7 milijuna kuna, što je u rangu Hrvatske lutrije ili Croatia osiguranja.

Unatoč tim rezultatima iznijetim prije svega tjedan dana, Narodne novine uskoro će umjesto Piskača voditi načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovac, koji je od travnja ove godine i predsjednik Sjeverozapadnog saveza HNS-a.

Topolovec, kojeg sumještani zovu i 'mali Čačić', izabran je 2011. i za saborskog zastupnika, ali je lani stavio mandat u mirovanje. Završio je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, gdje je stekao zvanje inženjera prometa (VŠS) nakon studija uz rad. Oko godinu dana radio je u krapinskom Krateksu, zatim sedam godina na dostavi pekarskih proizvoda u Pekarni Cerovečki Radoboj, a nakon izbora za načelnika Općine Radoboj okreće se privatnom biznisu - pokreĆe restoran u Stubičkim Toplicama iz kojeg se hranom opskrbljuju i vatrogasna društva koja su na općinskom proračunu. No kako tvrde njegovi sumještani, još unosnijOm pokazala se njegova kupnja zemljišta na jednom od zagorskih bregova jer je na njemu kasnije postavljen repetitor za koji se plaća naknada.

Međutim, to je bio tek početak poslovnog uzleta Topolovca. Naime, ubrzo nakon pobjede Kukuriku koalicija ulazi u upravu Narodnih novina s plaćom nešto većom od 12 tisuća kuna. Iz uprave Narodnih novina otišao je prošle godine nakon što je na lokalnim izborima opet izabran za načelnika, ali ne daleko. Naime, ustrojava se radno mjesto savjetnika uprave Narodnih novina s primjerenom plaćom uz koju prima i naknadu za rad u općini od 5.300 kuna. Budući da savjetnik uskoro postaje predsjednik uprave, hoće li se savjetničko mjesto sada iznenada ugasiti kao što je i stvoreno? I zašto je uopće došlo do tog preslagivanja u Narodnim novinama koje dobro posluju, ako nije posrijedi 'jačanje' HNS-u politički bitnih kadrova, osobito u svjetlu povratka Radimira Čačića?

U varaždinskom HNS-u pojasnili su nam da Petar Piskač napušta mjesto prvog čovjeka Narodnih novina iz starosnih razloga. Uskoro će napuniti 70 godina i zbog toga odlazi u mirovinu. Dematiraju da Topolovca postavljaju na njegovo mjesto kako bi se kadrovski pojačali uoči Čačićeve ponovne političke infiltracije. Tvrde da je imenovanje Topolovca logično rješenje, jer je bio dugogodišnji član Upravnog odbora Narodnih novine. Anđelko Topolovec prije nekoliko godina je zbog kašnjenja s predajom imovinske kartice, kažnjen od Povjerenstva za sukob interesa s 10.000 kuna.

Podsjetimo, mediji su pisali na početku mandata Kukuriku koalicije kako su Topolovcu birači u Zagorju zamjerili što je napustio svoje zastupničko mjesto u Saboru (za koje su mu poklonili svoje povjerenje) kako bi otišao u Narodne novine.

PISKAČA SE SPOMINJALO U AFERI FIMI MEDIA

Petar Piskač doktor je ekonomskih znanosti koji već dvadesetak godina radi u Narodnim novinama, gdje je bio komercijalni direktor, glavni direktor, član. Prije toga radio je na Fakultetu organizacije i informatike, a od 1985. do 1990 bio je direktor Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu i jedan je od najzaslužnijih za gradnju njezine nove zgrade. Nije član ni jedne stranke, ali se spominjala njegova bliskost SDP-u nakon imenovanja za predsjednika uprave Narodnih novina u ožujku pretprošle godine, kada se i pisalo kako je, prema svjedočenju Nevenke Jurak i Anite Lončar Papeš, dao Fimi mediji imena nekih dobavljača Narodnih novina.

341052 ,299794 ,340799 ,338319