voda do grla

[VIDEO] Tomašević iznio zaprepašćujuće podatke o dugu Grada Zagreba pa najavio: Ovako ne ide dalje, na stolu su i poskupljenja komunalnih usluga

28.10.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Nakon što je za govornicom Skupštine Grada iznio podatak prema kojem je konsolidirani dug Grada 8,2 milijarde kuna, a dospjele obveze 860 milijuna kuna, istaknuvši da je to rezultat činjenice da je Zagreb trošio više novca nego što je imao, Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, stao je pred novinare i dodao još jedan podatak, o kojem se već moglo čuti u javnosti, o dugu Zagrebačkog holdinga koji iznosi 4,9 milijardi kuna.

'Grad će funkcionirati, ali više ne može nastaviti s ovakvim modelom', kazao je Tomašević.

Govoreći o dugu kazao je da se odnosi samo na dugove financijskim institucijama i državi, a od ukupnog iznosa najveći dio duga je Zagrebačkog holdinga, 4,9 milijardi.

'Dug grada je 2,4 milijarde kuna, a 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a', kazao je i dodao da, povrh toga, dospjele neplaćene obveze grada iznose 860 milijuna kuna.

Najavio je da će Grad u narednim tjednima prezentirati različite odluke o tome kako se planira sanirati cijela situacija, a sve ne bi li se stabilizirao dug koji raste.

'Ovo je naprosto neodrživ model. Možemo govoriti i o Zagrebačkom holdingu, čiji je dug 4,9 milijardi kuna. To je s datumom 30. lipnja. Holding radi projekte za grad i grad se time prikriveno zadužuje. Holding radi vrtiće, škole, garaže koje onda grad unajmljuje i tako se prikriveno zadužuje. Polovica prihoda Holdinga dolazi od grada, a ne od građana. To je isto nešto što treba mijenjati. Povrh duga su i nedospjele obveze, u to ne ulazi ni dugovanje prema Zagrebačkim otpadnim vodama. Dug je prema bankama, kreditnim institucijama, državi… Kad smo preuzeli vlast, imali smo dug prema državi od 750 milijuna kuna. Uspjeli smo vratiti 350 milijuna kuna, a mjesečni prihod grada je oko 700 milijuna kuna', istaknuo je Tomašević.

Kazao je da razgovaraju s bankama i državom, tj. Ministarstvom financija, te da će se situacija poboljšati kada se realizira novi kredit od 320 milijuna kuna koji se nalazi na današnjoj sjednici Skupštine.

'To je kredit koji je planiran u postojećem proračunu još krajem prošle godine. Planirala ga je bivša vlast, ali nije iskorišten', pojasnio je Tomašević.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

O mjerama koje planira poduzeti nije želio detaljnije govoriti. Upitan kako se misli riješiti činjenica da više od pola prihoda Holdinga dolazi od grada, a ne od građana, i znači li to poskupljenje usluga, ponovio je ono što je već jednom rekao – da je sve na stolu.

'Uprava Holdinga će u narednih nekoliko tjedana predstaviti svoj plan. Sve je na stolu, nije ništa isključeno, ni što se tiče poskupljenja usluga i svih drugih mjera', kazao je Tomašević.

Dodao je da je ključno kako servisirati dug Holdinga jer već prošle godine zabilježio je dug od nekoliko stotina milijuna kuna, koji bi se zabilježio i bez covida jer postoji kontinuiran gubitak već nekoliko godina. Stalno se povećavaju rashodi, a smanjuju prihodi. Bit će stoga potrebne promjene u poslovanju Holdinga.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Pojasnio je da je već rekao da će do promjene doći u cijeni odvoza otpada i da će oni koji ne budu razvrstavali plaćati više.

'Koje će biti formule, vidjet ćemo i prezentirati u nekoliko mjeseci', kazao je Tomašević.

Na pitanje hoće li poskupjeti javni prijevoz rekao je da još nije imenovana ni nova Uprava ZET-a, ali da će se sve analizirati, baš kao i cijene parkiranja, odnosno promjena modela naplate. Za moguće poskupljenje vode kazao je da je u zadnjih 15 godina poskupila i previše puta i da tu nema previše prostora.