SMICALICA ILI ZDRAVSTVENA TEGOBA?

Što je to sinkopa koja je Horvatinčića spasila od zatvora?

13.10.2017 u 19:12

Bionic
Reading

Riječ sinkopa grčkog je podrijetla, a izvorno znači skraćivanje te se pojavljuje i u glazbi i u medicini. U ovom drugom kontekstu spomenuti će pojam dobro zapamtiti zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić koji je zbog sinkope danas nepravomoćno oslobođen krivnje za uzrokovanje teške pomorske nesreće u kojoj je 2011. smrtno stradao talijanski bračni par

Sinkopa u medicini je nagli, kratkotrajni gubitak svijesti, obično zbog poremećaja krvnog optoka u mozgu, u kojem ponestane kisika. Prije nastupa sinkope osoba može osjetiti opću slabost, vrtoglavicu, mučninu, zamrači joj se pred očima, a koža joj je pokrivena hladnim znojem. Uzroci su mnogobrojni: naglo sniženje krvnog tlaka pri ustajanju, napadaj ubrzanog pulsa, podražaj živca vagusa, napadaj kašlja ili smijeha, pad koncentracije šećera u krvi i dr.

Upravo se to, ako je suditi prema oslobađajućoj presudi, dogodilo Horvatinčiću tog 15. rujna 2011. na moru kod Primoštena. Obrana je ovaj pojam uvela tek na ponovljenom suđenju. Tvrdili su da je Horvatinčić naglo ostao bez svijesti pa tog kobnog dana nije mogao spriječiti da njegov gliser udari u jedrilicu talijanskog bračnog para Francisca i Marinelle Salpietro.

Tužiteljstvo je smatralo da je riječ o smicalici Horvatinčićeva odvjetničkog tima, koji čine trojica iskusnih odvjetnika na čelu s Veljkom Miljevićem.

'Kako nije bio ubrojiv, nije mogao ni upravljati svojim postupcima na bilo koji način, a takav ne može biti proglašen krivim. Nije se sudario jer je išao na WC, šetao po palubi ili, kako sugeriraju mediji, radio nešto sa svojom zaručnicom, nego je bio bez svijesti', kazao je svojedobno šibenski odvjetnik Branko Baica.

Tužiteljica je pak upozoravala kako će, ako sud prihvati sinkopu kao razlog neubrojivosti, to biti sudski presedan i kako će se svi koji budu na osuđeničkoj klupi zbog izazivanja prometne nesreće braniti upravo sinkopom. Podsjetila da Horvatinčić i dalje upravlja motornim vozilima, što, ako pada u sinkope, ne bi smio činiti.

Tomislav Horvatinčić oslobođen svih optužbi za smrt talijanskog para Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

O Horvatinčićevoj sinkopi na ročištu prije četiri dana svoje mišljenje je iznijela dr. Nadica Buzina sa Zavoda za forenzičku psihijatriju zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče.

'Vezano za pitanje suda o ocjeni njegove ubrojivosti u vrijeme djela, dajemo alternativno mišljenje koje se prvenstveno odnosi na činjenicu je li kod ispitanika dijagnosticirano stanje sinkope, s obzirom da nije dijagnosticiran nikakav drugi teži psihijatrijski poremećaj.

Ukoliko bi bila dijagnosticirana sinkopa, a ocjene o tome ne daje psihijatar, njegove voljne i intelektualne sposobnosti bile bi sužene jer osoba u sinkopi nema svijesti, pa nema ni takvih sposobnosti. Ukoliko sinkopa ne bi bila utvrđena, u užem psihijatrijskom smislu ne nalazi se elemenata na osnovi kojih bi ispitanikove sposobnosti shvaćanja značenja djela i upravljanja svojom voljom bile smanjene u bilo kojem smislu', rekla je, uz ostalo, forenzična psihologinja Buzina.

Tomislav Horvatinčić i njegova djevojka Anica Đerđa Dilber, koja je u trenutku nesreće također bila na gliseru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Sudska vještakinja Vesna Šerić izjavila je kako ostaje pri dosadašnjem mišljenju da je u trenutku nesreće postojala mogućnost događanja sinkope. Ali, dodala je, budući da u trenutku kada se nesreća dogodila nije bila na mjestu događaja, ne može sa 100-postotnom sigurnošću govoriti o tom stanju gubitka svijesti koje može trajati od nekoliko sekundi do minute.

Šerić je napomenula kako do sinkope može doći nakon dugotrajnog stajanja u jednom položaju, u stanju dehidriranosti, izolacije ili izlaganja suncu, ali ne kada osoba sjedi, jer tada se ne radi o sinkopi, nego o kolapsu ili gubitku svijesti zbog nekog drugog razloga.