bolest u susjedstvu

Što je Kawasakijev sindrom od kojeg obolijevaju djeca od Amerike do Srbije i kako se povezuje s pandemijom koronavirusa

19.05.2020 u 20:50

Bionic
Reading

COVID-19 može biti povezan s rijetkim upalnim poremećajem kod male djece, pokazuju prva detaljna izvješća o 10 pacijenata iz Italije

Dvoje djece u Srbiji oboljelo je od takozvanog Kawasakijeva sindroma, a koji se može dovesti u vezu s Covidom-19. Riječ je o sindromu koji je prije nekoliko tjedana uočen u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi, nakon čega je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio liječnike širom svijeta, javlja RTS.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su vezu između rijetkog, potencijalno smrtonosnog sindroma u djece nalik Kawasakijevoj bolesti i Covida-19. Zdravstvene službe u New Yorku ustanovile su pak da je 145 djece oboljelo od onoga što se opisuje kraticama PIMS-TS, odnosno MIS-C - multisustavni upalni sindrom kod djece.

Prošli tjedan o porastu broja slučajeva rijetke bolesti nalik Kawasakiju kod male djece javili su i Talijani. Do izbijanja pandemije u Italiji je bilo dijagnosticirano samo 19 slučajeva oboljenja djece mlađe od pet godina, da bi samo između 18. veljače i 20. travnja ove godine bilo zabilježeno deset slučajeva. Sindrom je još uvijek rijedak, a stručnjaci ističu da su djeca još uvijek najmanje pogođena infekcijom koronavirusa SARS-CoV-2.

Liječnici iz Bergama opisali su seriju deset slučajeva male djece sa simptomima sličnim rijetkom Kawasakijevu sindromu, zabilježenih u Lombardiji, o čemu je krajem prošlog tjedna objavljen rad u časopisu The Lancet.

Osmero od 10 djece, dovezenih u bolnicu nakon 18. veljače, bilo je pozitivno na koronavirus SARS-CoV-2. Sva su djeca preživjela, ali ona koja su se razboljela tijekom pandemije pokazala su ozbiljnije simptome od djece kod koje je Kawasakijev sindrom dijagnosticiran u prethodnih pet godina.

Pogađa najčešće malu djecu

Kawasakijev sindrom je rijetko stanje koje obično pogađa djecu mlađu od pet godina. Očituje se osipom, vrućicom, povećanjem limfnih čvorova, a ponekad i upalom srca i zglobova. Tipični simptomi uključuju suhe ili ispucale usne, crvenilo očiju ili dlanova ruku te stopala.

Što je Kawasakijev sindrom Izvor: Društvene mreže / Autor: Armando Hasudungan

Svako četvrto oboljelo dijete obično ima srčane komplikacije, ali je stanje rijetko fatalno ako se na odgovarajući način liječi u bolnici. Nije poznato što aktivira ovu bolest, ali smatra se da je riječ o nenormalnoj, prekomjernoj imunološkoj reakciji na infekciju.

'Primijetili smo da je u našu bolnicu upućen veći broj djece s upalnim stanjem nalik Kawasakijevu sindromu kada je u našoj regiji bila na snazi odluka o izolaciji', izvijestio je dr. Lucio Verdoni iz bolnice u Bergamu. 'Iako je ova komplikacija i dalje vrlo rijetka, naša studija pruža daljnje dokaze o tome kako virus može utjecati na djecu. Roditelji trebaju slijediti lokalne liječničke savjete i odmah potražiti liječničku pomoć ako se njihovo dijete ne osjeća dobro. Većina djece će se potpuno oporaviti ako dobije odgovarajuću bolničku njegu.'

Autori studije obavili su pregled bilješki doktora djece, njih 29, koja su primljena u pedijatrijsku jedinicu sa simptomima Kawasakijeve bolesti od 1. siječnja 2015. do 20. travnja ove godine.

Djeca u stanju toksičnog šoka

Prije izbijanja Covida-19 bolnica je liječila otprilike jedan slučaj Kawasakija svaka tri mjeseca. Između 18. veljače i 20. travnja 2020. zbog istih je simptoma liječeno desetero djece. Povećanje se nije moglo objasniti povećanjem broja primljenih u bolnicu, jer je njihov broj u tom razdoblju bio šest puta manji nego prije izbijanja pandemije.

Djeca koja su stigla u bolnicu nakon 18. veljače u prosjeku su imala 7,5 godina, dok su djeca primljena prije izbijanja pandemije u prosjeku imala tri godine. Također se činilo da imaju jače izražene simptome, pri čemu je njih 60 posto imalo i srčane komplikacije. Prethodno primljena djeca imala su srčane tegobe u deset posto slučajeva.

Za razliku od prethodnih slučajeva, kad nije zabilježen nijedan takav simptom, sad je svako drugo dijete stiglo u stanju toksičnog šoka. Svi su bolesnici liječeni imunoglobulinom, ali sad se 80 posto djece liječilo i steroidima, dok je to u ranijim slučajevima bilo potrebno kod 16 posto oboljelih.

Dva pacijenta, liječena nakon izbijanja pandemije, bila su negativna na SARS-CoV-2 na testu na antitijela. Istraživači kažu da test nije bio 100 posto točan, sugerirajući da bi mogla biti riječ o lažno negativnim rezultatima. Uz to, jedan od pacijenata nedavno je liječen velikom dozom imunoglobulina, standardnog lijeka za Kawasakijevu bolest, koji je mogao maskirati antitijela na virus.

Upozorenje iz Italije

Talijanski istraživači smatraju da bi slučajeve povezane s Covidom trebalo klasificirati kao 'bolest nalik Kawasakiju' jer su simptomi bili različiti i teži kod pacijenata liječenih nakon ožujka ove godine. Međutim upozoravaju da se njihovo izvješće temelji na malom broju slučajeva te da bi za potvrdu povezanosti trebale veće studije.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ARIS OIKONOMOU

Talijanski stručnjaci također upozoravaju da i druge zemlje pogođene pandemijom mogu očekivati ​​porast slučajeva bolesti nalik Kawasakijevu sindromu.

'Prema našem iskustvu, samo vrlo mali broj djece zaražene koronavirusom razvija simptome Kawasakijeve bolesti', kaže dr. Annalisa Gervasoni, pedijatrica iz bolnice u Bergamu. 'Međutim važno je razumjeti posljedice virusa kod djece, posebno dok se zemlje širom svijeta suočavaju s planovima da popuste mjere izolacije i zatvaranja.'