U POTRAZI ZA NOVIM PARTNEROM

Što Izrael planira s Balkanom?

17.08.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Postaje li Balkan novi poligon za političku, ali i vojnu ekspanziju Izraela, pita se Hajrudin Somun, urednik najprodavanijih turskih novina na engleskom jeziku Today Zaman

Somun ističe da se u posljednjih pola godine diplomatska aktivnost izraela u zemljama Balkana znatno intenzivirala. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman posjetio je nekoliko zemalja, a primio je i uzvratne posjete.

Urednik to povezuje i s nedavnim izraelskim napadom na humanitarnu flotilu, što je znatno zahladilo odnose s umjerenom Turskom. Somun implicira da Izrael stoga traži nove strateške partnere, i to upravo na Balkanu.

IZRAEL ŠIRI STRAH OD ISLAMSKOG TERORIZMA

Izraelski predsjednik Shimon Peres nedavno je posjetio Hrvatsku

Lieberman koristi sljedeću taktiku, balkanske zemlje upozorava da će upravo to područje postati ili već postaje meka islamskih terorista. Kada je makedonski premijer Nikola Gruevski u siječnju posjetio Izrael, Lieberman mu je rekao da Makedonija mora biti spremna kako se Balkanu ne bi dogodilo ono što se događa u Africi ili Sjevernoj Americi.

Ministar vanjskih poslova tvrdi da će upravo Balkan biti sljedeća postaja za globalni džihad i regrutaciju islamskih aktivista. Kaže da je džihad na Balkan uvezen preko aktivista iz Saudijske Arabije i Irana koji namjeravaju regrutirati muslimane iz Bosne i Hercegovine te Albance s Kosova i Makedonije.

Gruevski se složio da potencijalna opasnost postoji, no ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj pitao je Liebermana kojim činjenicama potkrjepljuje svoja upozorenja i naglasio da u njegovoj zemlji ne postoje kampovi za regrutaciju islamskih terorista. No Lieberman je nastavio s misijom uvjeravanja ostalih balkanskih zemalja da postoji opravdana prijetnja od islamista i kako bi stoga trebali unapređivati odnos s Izraelom.

Bugarski premijer Bojko Borisov također je u siječnju posjetio Izrael te s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom potpisao sporazum o vojnoj suradnji te spomenuo mogućnost da Bugarska izraelskim vojnim zrakoplovima dopusti korištenje bugarskih vojnih baza za vojne vježbe.

Odnosi Izraela i Srbije izuzetno su dobri. Igor Primoratz, profesor na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, rekao je u svojoj analizi da je Izrael imao drukčiji stav od većine zemalja o srpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 'Jasno je da je izraelski stav prosrpski', zaključio je profesor.

IZRAELSKI DUŽNOSNICI HODOČASTE REGIJOM

Hrvatska, Crna Gora i Kosovo također su uključene u izraelske napore da poboljšaju svoje odnose sa zemljama na Balkanu. Visokopozicionirani izraelski dužnosnici ove i prošle godine posjetili su većinu zemalja u regiji. Ti su posjeti bili znatno češći nego u prethodnim razdobljima.

IZRAEL IZGUBIO TURSKE SAVEZNIKE NAPADOM NA FLOTILU

Prekretnica za izraelsku vanjsku politiku svakako je napad na humanitarnu flotilu 31. svibnja ove godine. Dok je Grčka oštro osudila Izraelce, Bugarska nije skrivala simpatije prema tom potezu. No Izrael je napadom izgubio najvažnijeg saveznika u regiji - Tursku. U potrazi za alternativnim partnerom, Izrael se okreće jugoistočnoj Europi. Uništenje Gaze i snažan embargo koji su nametnuli Palestincima dovelo je do toga da je SAD prestao bezrezervno podržavati Izrael.