MOLITVA U WESTMINSTEROVOJ OPATIJI

Sto godina modernog ekumenskog pokreta

18.09.2010 u 18:49

Bionic
Reading

Ekumenskim slavljem u petak navečer u Westminsterskoj opatiji, na kojem su sudjelovali predstavnici svih kršćanskih crkava u Velikoj Britaniji, završio je drugi dan Papina putovanja u tu zemlju

Slavlje je predvodio anglikanski primas nadbiskup Rowan Williams, a Benedikt XVI. je u propovijedi pozvao kršćane da budu svjedoci nade u sve ravnodušnijem ili čak neprijateljskom okruženju.

Uoči slavlja Sveti Otac se u gotičkoj katedrali zadržao na grobu nepoznatog vojnika i ondje izmolio molitvu za mir. Pritom se prisjetio bitke za Britaniju kada su zaustavljene Hitlerove zračne snage koje su prije 70 godina željele prisiliti Englesku na kapitulaciju.

U službi Riječi Benedikt XVI. podsjetio je na početke ekumenskog pokreta prije stotinu godina u Edimburghu. Od tada je, kazao je Papa, učinjen značajan napredak prema jedinstvu Crkve, no mnogo toga još treba učiniti da bi se ono postiglo.

Papa je podsjetio na svoju ulogu rimskog biskupa i Petrova nasljednika, čija je zadaća 'na poseban način brinuti za jedinstvo Kristova stada'.

Nadbiskup Williams ponovno je istaknuo 'poseban odnos' između dvije Crkve. Pohvalio je enciklike Benedikta XVI. u kojima se Papa bavio gorućim pitanjima modernog doba. Anglikanski primas je posvjedočio da kršćani moraju imati na umu ne samo 'vlastiti komfor i korist, već dobro cijele ljudske zajednice'.

Na kraju slavlja Benedikt XVI. i nadbiskup Williams zajednički su podijelili završni blagoslov.
Bio je to prvi pohod jednog pape sjedištu Anglikanske crkve, crkvi (svetog Petra) u kojoj se od sredine XI. stoljeća krune kraljice i kraljevi Engleske.