DRAKONSKE KAZNE

Što čeka roditelje koji manipuliraju djecom u procesu razvoda

28.05.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Medijacija između roditelja u procesu razvoda kako bi dijete trpjelo što manju štetu i kazne za roditelje koji manipuliraju djecom u rasponu od 30 tisuća kuna do oduzimanja djeteta od roditelja koje o njemu skrbi tek su dvije od nekoliko novina koje su nalaze u nacrtu novog Obiteljskog zakona koji bi na snagu trebao stupiti početkom iduće godine

Kako je na današnjem skupu o nacrtu novog Obiteljskog zakona kazala Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, osnovna intencija zakona je zaštititi djecu od roditeljske manipulacije.

'Dijete ima pravo na oba roditelja, novost u zakonu je i da dijete ima neku vrstu savjetnika koji će tumačiti njegovu volju u postupku razvoda roditelja. Po prvi puta s djetetom do 14 godina se razgovara na drukčiji način nego nakon 14. godine kada ono može izraziti svoju volju.

Medijacija kao takva nije postojala, radile su je neke udruge kao svoje programe. Do sada je Obiteljski zakon bio vrlo loš, zbog čega imamo veliki broj tužbi na Europskom sudu za ljudska pravu.

Omogućavao je manipulaciju i onemogućavalo se drugom roditelju da viđa dijete', naglasila je Opačić.

Prema njenim riječima, medijacija služi samo za roditelje koji su se spremni dogovoriti. Oni koji se nalaze u visoko konfliktnoj situaciji neće prolaziti medijaciju, već će odmah ići na sud, a novost su skraćeni su rokovi za donošenje sudskih odluka.

'Ono što je važno jest da se dijete ne kontaminira od strane jednog roditelja. Odmah u startu se obavlja razgovor s njim i utvrđuje se stvarno stanje', kazala je Opačić.

Zbog izmjene zakona transformaciju će morati proći obiteljski centri i centri za socijalnu skrb u sklopu kojih će biti i centri za medijaciju.

'Također valja naglasiti kako se kroz cijeli zakon provlači obaveza da se kroz postupak medijacije vodi računa o tome koji roditelj nije za suradnju', istaknula je ministrica.

Iako se opravdano postavlja pitanje hoće li uvođenje medijacije otegnuti postupak skrbi nad djecom, ministrica je uvjerena da do toga neće doći jer će se medijacija provoditi samo u slučajevima u kojima su se roditelji spremni dogovoriti.