rasprava u otvorenom

Što čeka novog ministra gospodarstva? 'Susrest će se s dva ključna problema'

20.12.2023 u 23:16

Bionic
Reading

Što čeka novog ministra gospodarstva u mjesecima do izbora? Hoće li Hrvatska stvarno imati veći rast BDP-a od ostatka Europe ili će pad narudžbi zbog recesije u Njemačkoj gurnuti i naše gospodarstvo u krizu i nelikvidnost? Što će se dogoditi s cijenama struje i plina kada prestanu subvencije? Kako će se rasplesti "Afera Mreža"?

Mladen Vedriš, Veleučilište Effectus rekao je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako profesija novog ministra Habijana nije presudna za dobro obavljanje posla ministra gospodarstva.

Uvijek je pitanje konteksta, što zadani ministar unutar Vlade može napraviti. Vedriš je dodao kako Habijan prvo treba porazgovarati sa svojim kolegama.

'Ono što se dogodilo na pruzi Zagreb - Rijeka itekako utječe na gospodarstvo, bez obzira na to što se radi o prometu, poručio je. Istaknuo je da razgovor treba biti i o ostalim važnim temama, koje utječu na hrvatsko gospodarstvo. Stoga ministar gospodarstva mora biti vezni igrač. Gospodarstvo ima implikacije na sve druge sfere života; socijalne, društvene, razvojne, ali istovremeno u sebi agregira potrebu za znanjima ai partnerstvo s ovim drugima', poručio je Vedriš.

Vedriš je naglasio ako ministar u tom pravcu krene, onda može biti efikasan. - Profil obrazovanja je važan dio, ali povezivanje s ostalim resorima, je osnovno pitanje, dodao je.

Danas su se održale dvije sjednice saborskih Odbora, koje su podržale novog ministra gospodarstva Damira Habijana. Na Odborima su bile žučne rasprave. Sandra Benčić, Možemo! kazala je kako je nebitno tko je ministar gospodarstva.

'Jer ni jedan ministar u Plenkovićevoj Vladi ne vodi svoj resor, vodi ga Plenković. On određuje koje su mu granice. što može određivati, a što ne. Iz tog razloga će njegova pozicija biti dodatno teška. Bit će možda i stavljen u poziciju da izvršava neke stvari, s kojima se možda i on ne bi složio', istaknula je Benčić.

S tim u vezi spomenula je aferu 'plin za cent' koja se, kaže - vodila između savjetnika Lovrinčevića i Pave Vujnovca u kojoj je Vujnovac pobijedio. Smatra da će Habijan morati biti 'dobar vojnik' Andreja Plenkovića. Dodala je da nema negativno mišljenje o Habijanu, te ga cijeni jer je korektan, bez obzira na to što imaju ponekad i različita stajališta. Boji se da će otići, kao i svi drugi ministri, kada ih Plenković potroši za ono što je njemu bitno.

Marko Pavić iz HDZ-a naglasio je kako smatra da će se Habijan odlično snaći na novoj funkciji. Kao saborski zastupnik dobro je upoznao tematiku, te je bio uključen u mnoge procese, te se može uključiti u rad Vlade. Komentirao je i aferu "Mreža". Kazao je da je to Mostova afera korupcije.

'Tu nema HDZ-a, Most je politički korumpiran', dodao je.

Pozvao je institucije da razjasne tu aferu. Rekao je da će Habijan nastaviti s politkom Vlade, a to je politika rasta.

Branko Grčić (SDP) istaknuo je da se novi ministar susreće s dva ključna problema. Prvi je politički, a to je čišćenje terena od prijašnjih ministara. I to je vrlo bitno za njega, te da pojasni odgovore na neka pitanja, koja su vrlo važna. Za Habijana će to biti vrlo izazovno. Drugi problem je determinirano stanje u okruženju. Već mjesecima Hrvatska ima pad industrijske proizvodnje i pad robnog izvoza. Rastu nam usluge, odnosno Hrvatsku još uvijek spašava turizam. Industrija je srce svakog gospodarstva', poručio je.

Dodao je da je hrvatski turizam sve više turizam stranaca. I tu Hrvatska gubi.