MNOGE TUŽBE STOJE U LADICI

Što bivši ustavni sudac zamjera Ustavnom sudu

24.05.2013 u 16:43

Bionic
Reading

Bivši ustavni sudac i pučki pravobranitelj Jurica Malčić, komentirajući u Jutarnjem listu kojom brzinom Ustavni sud odlučuje o pojedinom predmetu, podsjetio je kako 'Ustavni sud nije i vjerojatno nikad neće odlučivati o pobačaju'. Odluku o tom predmetu, koji je pokrenut početkom 90-ih, Ustavni sud još nije donio

Jurica Malčić podsjeća i kako prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o umjetnoj oplodnji, koji je donesen u vrijeme dok je na dužnosti ministra zdravstva bio Darko Milinović, nikad nije došao na dnevni red Ustavnog suda, pa je protekom vremena došlo i do promjene vlasti, ali i zakona.

Po Malčiću, ustavni suci u Njemačkoj često znaju reći kako su 'ponosni na neke odluke koje su donijeli, ali su još ponosniji na one koje nisu donijeli', pa Jutarnji list konstatira kako je takva praksa uobičajena i na Ustavnom sudu RH.

Podsjećaju i kako je odluka o usklađivanju mirovina doživljena 'ne samo kao pravno korigiranje stanja, nego i kao politički čin usmjeren protiv vlasti Franje Tuđmana'. Ta je odluka nosila i ozbiljan financijski teret za državni proračun, a Malčić podsjeća kako odluke Ustavnog suda ne smiju biti usmjerene ugrožavanju same države.

Kad je rok za donošenje odluka u pitanju, navodi kako bi Ustavni sud trebao donijeti odluku u roku od godine dana od otvaranja postupka. 'Takva odluka se ne poštuje, a prihvaćeno je da Ustavni sud ne postupa u roku', upozorava Malčić uz priznanje kako postoje 'komplicirani predmeti' za koje je potrebno da prođu tri-četiri godine kako bi se donijela odgovarajuća odluka.

'Postoji i opravdanje, nešto kao fraza, koje glasi 'još nije zrelo', pa se o predmetu ne odlučuje na sastancima', zaključuje Jurica Malčić u Jutarnjem listu.