vremenska prognoza

Stiže promjena vremena - dolaze oblaci i pljuskovi, početkom tjedna nove vrućine

22.06.2019 u 07:50

Bionic
Reading

Dotok još vlažnijeg te hladnijeg zraka dodatno će destabilizirati atmosferu. No na istoku će i dalje biti vruće, mnogima i sparno. Prijepodne u većini predjela suho, a zatim će prema večeri sve češće biti jačeg razvoja oblaka te pljuskova koji bi navečer i u noći na nedjelju mogli biti i izraženiji.

U središnjim predjelima uz promjenljivu naoblaku može mjestimice pasti kiša i prijepodne, no prema kraju dana jaki će pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno i tučom te prolazno vrlo jakim vjetrom, biti nezaobilazni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20, a najviša dnevna između 26 i 30 stupnjeva, javlja HRT-ova prognoza.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu također vrlo nestabilno te od jutra oblačnije, a kako će dan odmicati, mjestimična kiša, pljuskovi i grmljavina bit će češći. Moguće je i jače nevrijeme praćeno tučom te olujnim vjetrom. Temperatura zraka bit će samo za koji stupanj niža.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano. Poneki neverin bit će moguć i tijekom dana, no veća vjerojatnost za pljuskove, odnosno nevere, bit će potkraj dana i u noći. Iako će tijekom dana vjetar biti uglavnom slab, uz nevere će prolazno biti vrlo jak, pa i olujan. Noć će uz more biti topla, a u unutrašnjosti ipak ugodnije. Danju i dalje vruće. Na južnom Jadranu prevladavat će sunčano vrijeme uz povremeno umjerenu naoblaku, a poneki pljusak bit će moguć u noći na nedjelju.

  • +6
Proljetni pljusak u Zagrebu - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vjetar će biti slab promjenljiva smjera, a more mirno ili malo valovito. U nedjelju će i dalje biti nestabilno uz mjestimične pljuskove, a zapuhat će prolazno i jak sjeverni vjetar i bura, zatim poslijepodne i umjeren sjeverozapadnjak. Početkom idućeg tjedna ponovno većinom sunčano uz umjerenu buru i sjeverozapadnjak, no na krajnjem će jugu i dalje postojati mogućnost za poneki pljusak.

Nakon blagog pada temperature u nedjelju, idući će tjedan biti ponovno vruće. U unutrašnjosti će nedjelja proteći uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu, još ponegdje i izraženije, a bit će i malo svježije. Od ponedjeljka sunčanije i toplije, no još će tu i tamo biti malo kiše ili pokojeg pljuska, vjerojatnije na istoku i u gorju.  Druga polovina tjedna bit će stabilnija, no vruća.