sredstva za rad

Stiže lova: Evo koliko će stranke inkasirati po glavi svakog saborskog zastupnika; za zastupnice dobivaju i više

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 31.07.2020 12:02
  • Objavljeno 31.07.2020 u 12:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno donio odluku o rasporedu sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u novom 10. sazivu Hrvatskog sabora.

Za novi saziv raspoređeno je 11,271 milijuna kuna za razdoblje od 22. srpnja, konstituiranja Sabora, do kraja trećeg tromjesečja , te 14,628 milijuna kuna za četvrto tromjesečje .Najviše proračunskog novca u novom sazivu pripalo je HDZ-u, 10,5 milijuna kuna, koji ima najviše zastupnika (47 zastupnika i 15 zastupnica).

Slijedi SDP koji je iz proračuna 'uprihodio' 5,9 milijuna kuna s 18 zastupnika i 16 zastupnica.

Domovinskom pokretu Miroslava Škore s 8 zastupnika i 3 zastupnice do kraja godine će na račun iz proračuna sjesti 1,8 milijuna kuna.

Mostu nezavisnih lista sa 7 zastupnika i jednom zastupnicom pripada 1,3 milijuna kuna , a platformi Možemo s ukupno 5 zastupnika nešto manje od 850 tisuća kuna.

Po tri zastupnika SDSS-a i Istarskog demokratskog sabora za rad dobivaju do kraja godine 530 tisuća odnosno 516 tisuća kuna.

HSLS , HSS, HKS s po dva dva zastupnika dobivaju nešto manje od 333 tisuće kuna.

  • +7
  • +4

Sjednica Sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nova ljevica, Radnička fronta , GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Narodna stranka -Reformisti s po jednim zastupnikom dobit će po 183 tisuće kuna, a Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU , Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB po 166 tisuća kuna.

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin , Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po 166 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 183 tisuće kuna.

Odbor je rasporedio i 3,357 milijuna kuna za razdoblje od 1. srpnja do 21. srpnja, odnosno za zastupnike starog saziva u trećem tromjesečju.

Za rad političkih stranaka u proračunu je u ovoj godini osigurano 58, 5 milijuna kuna , a sredstva strankama i nezavisnim zastupnicima doznačuju se tromjesečno.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio je kako se 0,075 posto poreznih prihoda ostvarenih u protekloj godini dijeli na stranke sukladno broju njihovih članova.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!