NAJKRAĆA LJETNA STANKA

Intenzivan radni tjedan u Saboru zaključit će se glasanjem u petak; evo što dalje

30.07.2020 u 17:32

Bionic
Reading

Intenzivan radni tjedan Hrvatski sabor u petak će zaključiti glasovanjem o raspravljenim točkama, nakon čega će uzeti stanku do početka rujna, najkraću ljetnu stanku do sada

Sabor će u drugo čitanje poslati Vladin zakonski prijedlog o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka. U potresu je poginula jedna osoba, oštećeno je 25 tisuća objekata, neuporabljivo je više od šest tisuća zgrada, među kojima dječji vrtići, škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove. Šteta se procjenjuje na 86 milijarda kuna i jasno je da će obnova trajati godinama.

Sam zakon uređuje način i postupak obnove, uklanjanje oštećenih ili uništenih zgrada i izgradnju zamjenskih. Konstrukcijska obnova zgrada financirala bi se iz proračuna države, Grada Zagreba, županija, gradova i općina, novcem vlasnika ili suvlasnika te iz drugih izvora.

Sufinanciranje konstrukcijske obnove privatnih zgrada predviđeno je u omjeru 60 posto država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici ili suvlasnici.

Premijer Andrej Plenković ističe da se obnovi treba pristupiti ozbiljno i organizirano, da će se u tom poslu pažljivo kombinirati nacionalna financijska sredstva i međunarodni izvori financiranja.

"Važno je da zakonski okvir bude kvalitetan, transparentan, pravičan, provediv i da oko njega postignemo što veću suglasje", poručio je premijer.

Sabor će se očitovati o izvješćima o izvanrednom Vijeću Europske unije, održanom u Bruxellesu od 17. do 21. srpnja, te o šestomjesečnom hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije koja mu je podnio premijer.

  • +29
Andrej Plenković podnosi izvješće o europskim temama u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Potvrdit će tri ugovora o zajmovima s međunarodnim financijskim institucijama, vrijedna gotovo 660 milijuna eura, namijenjena rješavaju krize uzrokovane pandemijom covida-19, obnovi nakon potresa i jačanju javnog zdravstva.

Kompletirat će i izbor svojih radnih tijela kako bi jesen i obveze koje ga očekuju dočekao spreman.

Zastupnici se na jesen u klupe vraćaju prije 15. rujna, kada im službeno počinje redovita radna sezona.

Sabor, naime, redovito zasjeda dva puta na godinu: između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca.

Glasovanje o raspravljenim točkama najavljeno je za 12,30 sati, prije toga, u 11,30 sati zastupnici će moći govoriti na slobodnu temu.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek