'BRIGO MOJA, PRIJEĐI NA DRUGOGA'

Stipić o Covid potvrdama: Roditeljski sastanci nisu Severinini koncerti. Neki bi jedva dočekali da ne moraju doći

04.09.2021 u 23:06

Bionic
Reading

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, govorio je za RTL Danas o predstojećoj školskoj godini, još jednoj u uvjetima pandemije Covida-19

Odluke o tome trebaju li roditelj imati Covid potvrde kada dolaze u škole prepuštene su ravnateljima, a Stipić to komentira ovako: Brigo moja, prijeđi na drugoga.

'Tako to funkcionira, premijer je to spustio na ministra, ministar na ravnatelja, a jadni ravnatelji na nastavnika da oni preuzmu odgovornost. Svi su tu da preuzmu odgovornost, a znate kako se kaže kada svi odgovaraju onda nitko nije odgovoran. Bit ću malo sarkastičan pa reći naknadna pamet je nekad bolja nego nikakva pamet', rekao je Stipić za RTL.

No, da je ostala ta odluka o Covid potvrdama samo za roditelje, a ne i za nastavnike, koja ni na čemu nije bila utemeljena, posljedica bi bila ta da bi još manje roditelja dolazilo na sastanke.

'Nije to Severinin koncert pa ljudi dolaze, i ovako se borimo sa roditelji dolaze i onda izmisle ograničenje i neki bi jedva čekali da ne moraju dolaziti na roditeljske', slikovit je Stipić.

Dodao je da će se situacija razlikovati od škole do škole pa i unutar škole, a iako se stvara dojam o novim mjerama i rješenjima koja su kao osmišljena, odavno se vidi da to nije tako.

  • +3
Online nastava Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Komentirajući moguću odluku o obvezi cijepljenja u sektoru prosvjete, kaže da takvu odluku nije lako donijeti jer 'kad nekome nešto nametnete onda morate i odgovarati za posljedice te odluke i to je razlog zašto odgovorni izbjegavaju to nametnuti'.

'Isto tako u našem narodu postoji dišpet i kad nešto nalažete mnogi onda to neće htjeti, a procijepljenost je sada 60 posto i to će i rasti s početkom rujna tako da ne vidim problem, ali me zanima što će onda biti problem'.

  • +9
Cijepljenje građana u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Ipak, Stipić vjeruje da će predstojeća školska godina biti normalnija od prethodne.

'Jasno je da virus slabi, a isto tako učitelji, ravnatelji i roditelji su naučili funkcionirati s virusom... Već godinu dana prosvjetna administracija zagovara rješenje da učenike usmjerava u učionice i to pokazalo dobrim, a kako će vrijeme odmicati djeca će biti tamo gdje im je mjesto - u učionici'.

Nije konkretno odgovorio na pitanje strahuje li da bi škole mogle biti mjesto zaraze.

'Škola nije otok, ovisi o općoj slici, niti škole mogu spasiti opću situaciju, niti je upropastiti'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ