KLINIČKO ISPITIVANJE

Stilijanides najavio financijsku pomoć EU-a Srbiji u migrantskoj krizi

15.01.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama Hristos Stilijanides pohvalio je u petak vladu u Beogradu za dosadašnji angažman u migrantskoj krizi i najavio financijsku pomoć Europske unije Srbiji da nastavi svoj dio posla u skrbi o emigrantima i izbjeglicama

'Srbija je ključan partner EU-a, što je pokazano otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima s EU-om u prosincu, ali i u upravljanju izbjegličkom krizom koja nije samo europska i nacionalna već globalna', izjavio je Stilijanides poslije razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Stilijanides je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da je s Vučićem i njegovim suradnicima razgovarao o načinu na koji Srbija upravlja krizom, posvećenosti EU-a da u tim naporima pomogne Srbiji te o humanitarnoj pomoći i sudjelovanju Srbije u mehanizmima civilne zaštite EU-a.

'Srbija obavlja posao kojem se treba diviti, pod veoma teškim uvjetima', rekao je Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama.

On je pohvalio i sudjelovanje nacionalnih i regionalnih vlasti, policije i pograničnih dužnosnika te civilnog društva naglasivši kako je svima zajednički cilj da pomognu ljudima koji bježe tražeći spas od konflikata u državama iz kojih dolaze.

Stilijanides je podsjetio da je u prosincu 2015. izdvojeno dodatnih 13 milijuna eura za humanitarnu pomoć, što ukupno iznosi oko 22 milijuna eura, a znatan dio tog novca namijenjen je Srbiji.

Visoki ciparski dužnosnik u briselskoj administraciji ukazao je na potrebu 'snažne koordinacije između regionalnih, nacionalnih i lokalnih nadležnih organa i humanitarne zajednice na terenu' kako bi se timski pružio odgovarajući odgovor na migrantsku krizu.

Srbijanski premijer Vučić zahvalio se Uniji na dosadašnjoj potpori i uputio molbu Bruxellesu da uspostavi jedinstvenu politiku prema emigrantima naglasivši da će Srbija tu politiku 'poštovati i provoditi, kao lojalan partner'.

Vučić je rekao da u prosjeku dnevno kroz Srbiju prolazi oko 2.500 emigranata istaknuvši da je riječ o ljudima koji nemaju namjeru ni želju ostati u Srbiji te da će se Srbija prema njima i dalje 'ponašati odgovorno i s poštovanjem'.

Europski povjernik će tijekom boravka u Srbiji posjetiti i prihvatni centar u Adaševcima kod Šida.