rani rezultati

Stigla prva istraživanja nove varijante koronavirusa: Koliko je zarazna pirola?

04.09.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Znanstvenici diljem svijeta ubrzano rade na laboratorijskim istraživanjima kako bi pokušali razumjeti visoko mutiranu varijantu virusa BA.2.86 koja uzrokuje covid. Prvi rezultati tih istraživanja pokazuju da ipak ne trebamo biti toliko zabrinuti, kažu stručnjaci

Dvije skupine znanstvenika - jedna u Kini i jedna u Švedskoj - već su javno iznijele rezultate svojih istraživanja, a u ponedjeljak se očekuju i prvi rezultati istraživanja u SAD-u. Dosadašnji rani rezultati pokazuju da je BA.2.86 više kao tigar od papira, a ne kao opasna zvijer, kakvim se isprva činio, iako bi se taj dojam mogao promijeniti kako pristižu novi rezultati, piše CNN.

BA.2.86, poznat i pod nazivom pirola, zaokupio je pozornost svijeta jer izgleda radikalno drugačije od drugih varijanti koronavirusa koje smo do sada vidjeli. Ova nova varijanta ima više od 30 promjena u svom proteinu šiljaka u usporedbi sa sljedećim najbližim pretkom, BA.2, te u usporedbi s nedavno cirkulirajućom varijantom XBB.1.5.

Virus je sojem pirola napravio sličan evolucijski skok poput onoga kada se u svijetu pojavila varijanta omikron. Tijekom vala originalnog omikrona, infekcije i hospitalizacije u SAD-u bile su na vrhuncu, a tjedni smrtni slučajevi dosegli su druge najveće brojke, što pokazuje da čak i pitomija verzija virusa može biti ozbiljna prijetnja ako izazove val infekcije među stanovništvom.

Omikron je brzo pretekao druge varijante covida i počeo stvarati vlastite varijante koje još uvijek haraju u populaciji. Bijela kuća bila je dovoljno zabrinuta zbog mogućeg ponavljanja situacije s omikronom da je ranije ove godine potiho zatražila mišljenje stručnjaka, a oni su procijenili da šansa da se dogodi 'novi omikron' iznosi oko 10 do 20 posto.

Kada se krajem srpnja pojavio BA.2.86, odmah je podignuta uzbuna, a istraživači su krenuli u akciju da bi saznali više o novoj varijanti. Pirola se do sada proširila u najmanje 11 zemalja, uključujući SAD.

Zemlja koja je prijavila najviše slučajeva je Danska, a stručnjaci kažu da pomno prate tamošnju situaciju tražeći uzrok rasta slučajeva.

Globalno je zasad sekvencirano 30-ak slučajeva od isto toliko zaraženih pacijenata. Čak i uz puno manje genetskog nadzora nego ranije, stručnjaci misle da bi bilo očito da je zaraza varijantom BA.2.86 toliko jaka.

'Prijatelji, ovo nije drugi dolazak omikrona. Da jest, to bismo dosad znali', poručio je dr. Bill Hanage, epidemiolog i suvoditelj Centra za dinamiku zaraznih bolesti Sveučilišta Harvard.

Sada su znanstvenici usred laboratorijskih istraživanja, ili koristeći kopije stvarnog virusa izoliranog od pacijenata ili pomoću modela njegovih šiljastih proteina presađenih na tijelo drugog virusa, koja bi nam trebala pomoći da bolje razumijemo koliko će se dobro naš imunološki sustav i cjepiva braniti od nove varijante.

  • +17
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Što su doznali znanstvenici?

Tako su znanstvenici u Kini utvrdili da BA.2.86 zaista izgleda drugačije našem imunološkom sustavu u usporedbi s prethodnim verzijama virusa koji uzrokuje covid te da može izbjeći dio našeg imuniteta.

Yunlong Cao iz Centra za biomedicinske inovacije na Sveučilištu u Pekingu rekao je da je uočio dvostruki pad u sposobnosti našeg imuniteta, dobivenog cijepljenjem ili nedavnom infekcijom, da neutralizira virus BA.2.86 u usporedbi s virusima iz obitelji XBB.1.5. Dvostruki pad nije dobra vijest, ali ne radi se o velikom padu.

U isto vrijeme virus BA.2.86 bio je oko 60 posto manje zarazan od virusa XBB.1.5, a stručnjaci misle da bi to moglo objasniti zašto je pronađen u toliko različitih zemalja, ali samo u malim brojkama.

'Rekao bih da će polako cirkulirati među stanovništvom. Neće doseći druge varijante koje su brzo prevladale', istaknuo je Cao za CNN, referirajući se na varijante poput EG.5 i FL.1.5.1, koje trenutno dominiraju u SAD-u.

Znanstvenici s Instituta Karolinska u Švedskoj suprotstavili su BA.2.86 antitijelima u krvi prikupljene u dva razdoblja, od kraja 2022., prije nego što se pojavila varijanta XBB, i od kraja kolovoza.

Antitijela u starijim uzorcima nisu mogla učinkovito zaustaviti BA.2.86, ali uzorci krvi uzeti od donora prije samo tjedan dana učinili su bolji posao.

'Općenito gledano, ne čini se da je situacija tako ekstremna kao što je to bila izvorna pojava omikrona', poručio je glavni istraživač Benjamin Murrell.

'Još nije jasno hoće li BA.2.86 (ili njegova eventualna podvarijanta) nadmašiti trenutno cirkulirajuće varijante. Mislim da još nema podataka o njegovoj ozbiljnosti, ali čini se da naša antitijela nisu potpuno nemoćna protiv te varijante', napisao je.

Ipak, oba ova istraživanja koristila su pseudoviruse, ali ne i sam originalni virus. No stručnjaci su ohrabreni i ovim ranim rezultatima.

'Vijesti su bolje nego što sam očekivao', rekao je dr. Ashish Jha, bivši koordinator za covid u Bijeloj kući. 'I dodatno me ohrabruje činjenica da će nadolazeće cjepivo imati stvarnu korist protiv trenutačne dominantne varijante (EG.5), kao i BA.2.86', poručio je.

Radna grupa koja djeluje pri Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva sastala se prošli tjedan kako bi razmotrila treba li BA.2.86 reklasificirati iz 'varijante pod nadzorom' u 'varijantu koja izaziva zabrinutost' u toj zemlji.

Zaključili su da BA.2.86 ne ispunjava njihovu definiciju varijante koja izaziva zabrinutost jer nemaju nikakvih dokaza za to da njegov profil predstavlja štetnu promjenu bioloških svojstava ili stopu rasta koja sugerira da će se širiti jednako brzo ili brže od trenutno cirkulirajućih varijanti.