rast broja oboljelih

Čičin-Šain o covidu: 'Nema razloga za zabrinutost, ali je opća imunost pala'

04.09.2023 u 08:46

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se bilježi blagi porast novooboljelih od koronavirusa, s druge strane pod posebnim je nadzorom novi soj virusa nazvan pirola s više od 30 mutacija. Ima li razloga za zabrinutost, hoće li hladnije vrijeme i povratak djece u škole utjecati na porast oboljelih? Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je virusni imunolog, prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain

'Protiv covida svi praktički imaju neku vrstu temeljne imunosti, bilo zbog toga što su preboljeli ili zato što su se cijepili ili docijepili pa je opasnost od covida daleko manja nego li je bila prije dvije godine. S druge strane covid se širi. Kolege su rekle da u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost, ali je prošlo dosta vremena od posljednjeg vala i od booster doza cjepiva, stoga je i opća imunost pala. Teško je procijeniti hoće li problemi u ovoj zimskoj sezoni biti na razini prošle. Razuman oprez uz praćenje situacije su i dalje važni i to je ono što institucije i rade', rekao je Čičin-Šain u HRT-ovu Dnevniku.

Pred nama je i sezona gripe, virusa za koji Čičin-Šain ocjenjuje da ipak nije opasan kao covid. 'Mislim da je korona i bila i ostala ozbiljniji virus nego gripa. Ona izaziva naglašeniju bolest i daleko se lakše širi. Maske su vrlo efikasno suzbijale gripu i njeno širenje prije dvije godine, a koronu su lošije štitile. Po novome su ove dvije infekcije slične. Na raspolaganju imamo cjepiva koja se ažuriraju i protiv jednog i drugog, a infekcije naročito pogađaju osjetljive osobe', kaže.

Njemački liječnički zbor ususret jeseni vrlo je oprezan, smatraju da bi maske u zdravstvenom sustavu bile dobra odluka. Čičin-Šain smatra kako je razumno da se o tome razmišlja jer maske sigurno pomažu da se virus slabije širi. Ipak, takvu odluku u ovom trenutku smatra preuranjenom.

'Napravili smo i kvalitetne lijekove i cjepiva te razumijemo kako se virus širi. Postalo je jasno da covid nije isključivo jedna akutna bolest dišnih organa, nego to u visokom postotku može biti kronična bolest koja zahvaća krvožilni sustav. (...) Ima i puno ljudi s neurološkim manifestacijama poput letargija ili gubitka njuha ili okusa, tako da je ovo kompleksnija bolest nego što smo na početku mislili', zaključio je Čičin-Šain.

  • +17
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U bolnici u Dubrovniku posjeti su zabranjeni, raste broj ambulantnih pregleda, jedna je osoba u jedinici intenzivnog liječenja. U splitskom KBC-u bolja je situacija, u KBC-u Rijeka osam je hospitaliziranih.

'Ono što primjećujemo je da su to u pravilu pacijenti iznad 80 godina i uglavnom necijepljeni, a zabranjen je posjet i na zavodu za gastroenterologiju. Taj virus neće nestati, mi mu ne možemo pomoći, a kako pratimo situaciju u Europi, broj inficiranih raste i rast će i u našoj zemlji', za HTV-ov Dnevnik rekao je prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr.med., s Klinike za infektivne bolesti KBC-a Rijeka. Osjete to i u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, u kojoj je srpanj bio miran, a sad imaju deset hospitaliziranih.

'Tako da postoji mogućnost da će narednih dana biti nešto već broj, no još uvijek to nije zabrinjavajuće, još uvijek je u okviru onog očekivanog. Imamo otvoren jedan odjel za covid pacijente, plus sobu ili dvije po potrebi za intenzivnu, međutim ovog časa nemamo nijednog pacijenta koji je na intenzivnoj skrbi zbog covida', objasnio je izv. prof. dr. sc. Ivan Puljiz, dr. med., predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Epidemiolozi šalju umirujuće poruke, novih preporuka nema.

'Stanje što se tiče covida zapravo uopće nije zabrinjavajuće, imamo dnevno oko 30-ak novooboljelih, to je negdje oko 10 do 13 posto među testiranim osobama. Bolest je prisutna u populaciji, neće nestati kao takva, naučili smo živjeti s njom i zapravo nema razloga ni za kakvu zabrinutost', istaknula je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., epidemiologinja HZJZ-a.

U utorak u Hrvatsku stiže i najnovije Pfizerovo cjepivo prilagođeno novim varijantama koronavirusa, a odobreno je za odrasle i djecu stariju od šest mjeseci.