BLAGI PORAST

Imunolog o novooboljelima od covida: 'Trenutno nema razloga za zabrinutost'

03.09.2023 u 21:01

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je zabilježen blagi porast novooboljelih od koronavirusa, s druge strane pod posebnim je nadzorom novi soj virusa nazvan pirola s više od 30 mutacija. Ima li razloga za zabrinutost, hoće li hladnije vrijeme i povratak djece u škole utjecati na porast oboljelih?

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je virusni imunolog prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain.

'Protiv covida svi praktički imaju neku vrstu temeljne imunosti, bilo zbog toga što su preboljeli ili zato što su se cijepili ili docijepi pa je opasnost od covida daleko manje nego li je bila prije dvije godine. S druge strane, covid se širi.

Kolege su rekle da u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost, ali je prošlo dosta vremena od posljednjeg vala i od booster doza cjepiva pa je stoga i opća imunost pala. Teško procijeniti hoće li problemi u ovoj zimskoj sezoni biti na razini prošle. Razuman oprez uz praćenje situacije su i dalje važni, i to je ono što institucije i rade', rekao je Čičin-Šain.

Pred nama je i sezona gripe, virusa za kojeg Čičin-Šain ocjenjuje da ipak nije opasan kao covid.

'Mislim da je korona i bila i ostala ozbiljniji virus nego gripa. Ona naglašeniju bolest i daleko se lakše širi. Maske su vrlo efikasno suzbijale gripu i njeno širenje prije dvije godine, a koronu su lošije štitile. Po novome su ove dvije infekcije slične. Mi na raspolaganju imamo cjepiva koja se ažuriraju i protiv jednog i drugog, a infekcije naročito pogađaju osjetljive osobe', naveo je.

Njemački liječnički zbor je ususret jeseni vrlo oprezan; smatraju da bi maske u zdravstvenom sustavu bile dobra odluka. Čičin-Šain smatra kako je razumno da se o tome razmišlja jer maske sigurno pomažu da se virus slabije širi. Ipak, takvu odluku u ovom trenutku smatra preuranjenom.

'Napravili smo i kvalitetne lijekove i cjepiva te razumijemo kako se virus širi. Postalo je jasno da covid nije isključivo jedna akutna bolest dišnih organa nego to u visokom postotku može biti kronična bolest koja zahvaća krvožilni sustav. (...) Ima i puno ljudi s neurološkim manifestacijama poput letargija ili gubitka njuha ili okusa tako da je ovo kompleksnija bolest nego li smo iz početka mislili', zaključio je Čičin-Šain.

  • +17
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Blagi porast novooboljelih od koronavirusa

U bolnici u Dubrovniku posjeti zabranjeni, raste broj ambulantnih pregleda, jedna je osoba u jedinici intenzivnog liječenja. U splitskom KBC-u bolja je situacija, u KBC-u Rijeka osam je hospitaliziranih.

'Ono što primjećujemo je da su to u pravilu pacijenti iznad 80 godina i uglavnom necijepljeni, zabranjen je posjet na zavodu za gastroenterologiju. Taj virus neće nestati, mi mu ne možemo pomoći, a kako pratimo situaciju u Europi broj inficiranih raste, rasti će i u našoj zemlji', za HTV Dnevnik je rekao prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr.med./Klinika za infektivne bolesti KBC Rijeka. 

Osjete to i u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu u kojoj je srpanj bio miran, a sad je deset hospitaliziranih.

'Tako da postoji mogućnost da će narednih dana biti i nešto već broj, no još uvijek to nije zabrinjavajuće, još uvijek je to u okviru onog očekivanog. Imamo otvoren jedan odjel za covid pacijente plus soba ili dvije po potrebi za intenzivnu međutim ovog časa nemamo niti jednog pacijenta koji je u intenzivnoj skrbi zbog covida', objasnio je izv. prof. dr. sc. Ivan Puljiz, dr. med./predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. 

Novih preporuka nema

Epidemiolozi šalju umirujuće poruke, novih preporuka nema.

'Stanje što se tiče covida-19 zapravo uopće nije zabrinjavajuće, imamo dnevno oko 30-tak novooboljelih to je negdje oko 10 do 13 posto među testiranim osobama. Bolest je prisutna u populaciji, bolest neće nestati kao takva, naučili smo živjeti s njom i zapravo nema razloga za nikakvu zabrinutost', istaknula je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med./epidemiologinja HZJZ.