PRIPREMNO STANJE

Stigao nam vodeni val

Sava Zagreb vodostaj

Sava Zagreb vodostaj

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Iako je sinoć došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba, od otprilike dva metra, on nije dosegnuo razinu za proglašenja redovnih mjera obrane od poplava, izjavio je jutros zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva rijeke Save Zoran Čavlović

Uspostavljane su samo mjere pripremnog stanja na vodomjeru Jesenice, Zagreb i Rugvica, rekao je Čavlović Hini.

Vodostaj rijeke Save na vodomjeru Jesenice dosegnuo je maksimum u pet sati ujutro u iznosu od 329 cm i od tada je u padu te je u 8 sati bio 221 cm, rekao je Čavlović.

Vodostaj rijeke Save u Zagrebu trenutno iznosi 226 cm i očekuje se njegov maksimum u slijedećih nekoliko sati, ali ne bi trebao biti veći od 240 cm, naglasio je Čavlović.

Vodostaj nizvodno od Zagreba do Siska imali su blaži trend porasta, dok su vodostaji nizvodno od Siska bili u blagom porastu, odnosno stagnaciji.

Vodostaj rijeke Krapine imali su isti trend porasta kao i vodostaji rijeke Save od Jesenice do Zagreba te su proglašene samo mjere pripremnog stanja obrane od poplava.

'Za očekivati je da ovaj vodeni val ne bi trebao predstavljati nikakvu opasnost za naselja nizvodno od Zagreba', istaknuo je zamjenik rukovoditelja obrane od poplave za vodno područje rijeke Save Zoran Čavlović.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) jutros se doznaje da je u proteklih 24 sata najviše kiše palo u Vrgorcu - 158 mm.

Na Pagu je palo 101 mm kiše, na aerodromu Ćilipi u Dubrovniku i u Metkoviću 100 mm, u gradu Dubrovniku 86 mm, Karlobagu 93 mm, Labinu 61 mm, Kukuljanovu 69.

U Zagrebu je palo 40 mm, a na Sljemenu 58 mm.

Najmanje kiše palo u istočnoj Slavoniji između 10 i 15 mm.

U DHMZ-u prognoziraju da će tijekom dana još prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Glavnina oborina očekuje se u prvom dijelu dana. Popodne će na Jadranu biti sunčanih razdoblja. Dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 13 do 18 stupnjeva Celzijusa, a na Jadranu od 18 do 22.

Sutra će biti promjenljivo, ponegdje i dalje s kišom i to najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici.

Problemi u Trgoru i Splitu

Na trogirskom području kiša je prouzročila plavljenje nekoliko podrumskih i prizemnih prostorija. Vatrogasci su 13 puta ispumpavali vodu iz poplavljenih prostora.

Sinoć je Županijski centar 112 Split zaprimio je više dojava građana o nastalim odronima kamenja na cestama u županiji, koji su ugrožavali sigurnost sudionika u prometu.

Jug Istre pod vodom

Zbog obilnih kiša u Istri su opet poplavljeni podrumi, a problema ima i u prometu. Prošlog vikenda nastradao je sjeverni dio poluotoka, ovog - južni. Iako su sve službe cijelu noć bile na terenu, a jučer su pročišćeni glavni odvodni kanali, mjestima nadomak Puli, Valabandonu, Fažani i Štinjanu, ni to nije pomoglo. Na tom je području palo 174 litre kiše po četvornome metru.

Najkritičnije je na cesti prema Fažani, gdje su poplavljena prizemlja kuća. Nekoliko je osoba evakuirano, a općina Fažana zatražit će da se proglasi elementarna nepogoda. U Puli su poplavljeni neki dijelovi grada, a zatvorena je i državna cesta D21. Najkritičnije je oko zgrade Policijske uprave, na Velom Vrhu i Štinjanu.

Velika količina oborina stvorila je nezaustavljive bujice. Problem je i što je na moru trenutačno plima, pojašnjava voditelj županijske službe zaštite i spašavanja Denis Sipanov. Za promet je još zatvoren dio državne ceste Vodnjan - Pula na kojoj vatrogasci ispumpavaju vodu.

Obližnje kuće još su u opasnosti, kaže načelnik Stožera zaštite i spašavanja grada Pule Fabricio Radin. Kiša je prestala, no opasnost nije, pogotovo bude li se ostvarile prognoze o novim snažnim oborinama poslijepodne.


Poplave u Dubrovniku

Zbog velike količine kiše voda je prodrla u više objekata u Dubrovniku pa su morali intervenirati vatrogasci. Voda je prodrla u Kazalište Marina Držića, Hotel Libertas Rixos, trgovački centar Tomy te više stambenih i poslovnih prostora.
Bilo je i poremećaja u prometu, a na nekim dijelovima promet je bio i zatvoren. Prema posljednjim informacijama zamjenika dubrovačkog gradonačelnika Nike Šalje, stanje se postupno normalizira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi