SUPSTANCE U KRVI

Stigao nalaz Filipa Zavadlava: Bio je drogiran dok je ubijao

11.02.2020 u 18:58

Bionic
Reading

Završeno je toksikološko vještačenje Filipa Zavadlava (25), osumnjičenog za masakr u splitskom Varošu 11. siječnja kada su ubijena trojica muškaraca. Kako neslužbeno doznaje 24sata, u krvi mladića pronađene su različite supstance, redom brojni medikamenti - za najveći dio Zavadlav je imao medicinsko opravdanje - no i tragovi metadona, sintetičke droge koja uglavnom služi za smanjenje bolova u supstitucijskoj terapiji heroinskih ovisnika

Ovakav toksikološki nalaz još uvijek nije stigao do splitskog Županijskog državnog odvjetništva, ali ni do Zavadlavovog odvjetnika Branka Šerića, piše 24sata.

'Istragu vodi Državno odvjetništvo, često smo mi branitelji u situaciji da posljednji doznajemo relevantne podatke. Takav nalaz toksikološkog vještačenja me ne iznenađuje. Moram napomenuti kako je doduše upravo taj nalaz tempore criminis iznimno važan za nastavak psihijatrijsko-psihološkog vještačenja', rekao je Šerić, dodajući da upravo o rezultatima tog vještačenja ovisi daljnji tijek kaznenog postupka pa tako i strategija obrane.

Podsjetimo, sudac istrage splitskog Županijskog suda produljio je u četvrtak istražni zatvor za još dva mjeseca Filipu Zavadlavu. Zavadlav je na splitski sud iz Zagreba, gdje je nakon zločina hospitaliziran u psihijatrijskoj ustanovi, doveden zbog dokaznog ročišta na kojemu su trebali biti ispitani njegovi otac Ante i brat Stanislav.

No, oni su iskoristili činjenicu što su kao članovi obitelji privilegirani svjedoci pa su sucu Mlađanu Prvanu odbili dati iskaz.

Na prethodnom ročištu, 17. siječnja, sucu su kazali da ne mogu iskazivati zbog stresa kojeg su proživjeli dan ranije kada je Filipov brat Stanislav fizički napadnut u gradskom autobusu na predjelu Kila.

  • +3
Split: Otac i brat Filipa Zavadlava na Županijskom sudu dali iskaz Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

Prije ročišta Zavadlava je pregledala psihijatrijska vještakinja koja je utvrdila da je sposoban za praćenje i sudjelovanje u raspravi. Inače, od predaje policiji on nije bio sposoban dati iskaz pa je prebačen najprije u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, a potom i u psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

Ročište je održano pod velikim mjerama osiguranja, a policija je na sudu bila u pancirkama.

Zavadlav je osumnjičen da je 11 . siječnja iz automatske puške ubio Juricu Torlaka, Marina Ožića Paića i Marina Bobana. Ubojstva su se dogodila na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici gdje je sveukupno ispalio 36 metaka.

Nakon zločina mirno predao splitskoj policiji koju je sačekao u jednom kafiću na Skalicama.