PRAVDA ZA SVE, OTPOR SUSTAVU

Slab odaziv splitskom mimohodu, repriza u Zagrebu za tri tjedna

23.01.2020 u 16:25

Bionic
Reading

U mimohodu 'Pravda za sve, otpor sustavu', čiji je neposredni povod trostruko ubojstvo koje je počinio Filip Zavadlav, centrom Splita prošetala je kolona od stotinjak ljudi. Krenuli su od autobusnog kolodvora preko Rive do Šperuna, trga na kojemu su prije dva tjedna ubijena dvojica od trojica mladića

S nekoliko transparenata i fotografija različitih žrtava, od Josipa Reihl-Kira do Luke Rtza, organizatorice prosvjeda sa Šperuna su poslale poruku da su svi žrtve sustava - i Filip i ubijeni. 'Nama treba promjena pravosuđa. Nećemo odustati i da nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Idemo na premijera i na našeg novog predsjednika i nećemo odustati. Pisali smo premijeru', objavila je Mirela Znaor, jedna od organizatorica.

Između ostalog, na Šperunu je zatražila i da se 'Državno odvjetništvo ubuduće bira na izborima, a ne da se u njega imenuju podobni'. Novi prosvjed najavljen je za tri tjedna u Zagrebu.

Šetnju centrom grada osiguravale su izuzetno jake policijske snage, koje su bile vidljive na svakom koraku. Incidenata nije bilo, osim što su u jednom trenutku dvojica mladića dobacila okupljenima 'J… vas Filip'. No i organizatori su bili poprilično neugodni prema dijelu novinara, očigledno se nisu snašli u sred ogrpomne medijske pažnje.

'Šetam za sve. Žao mi je sto su tri mlada života izgubljena, ali žao mi je i Filipa. Nije mi jasno kako su policajci mogli poslati nazad roditeljima Filipa i brata kada su pretučeni kao djeca ušli u policiju.

Naš sustav ne funkcionira. Prije tri godine vratila sam se iz inozemstva gdje sam živjela 20 godina, stvari su vanka drugačije', kazala je novinarima Evelina Vrdoljak.

Na samom početku mimohoda okupila se tek desetak ljudi, višestruko manje od broja novinara, no putem se brojka povećavala. Manja grupa pljeskom je dočekala kolonu na početku Rive.

Na samom Šperunu prosvjednici su zapalili svijeće i pomolili se, a potom i razišli.

  • +3
Split: Građani organizirali mimohod za nedavna ubojstva u gradu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL