ANONIMNA PRIJAVA

Štifanić: Istraga će pokazati da nema mutnih radnji

26.11.2010 u 17:35

Bionic
Reading

Anonimna kaznena prijava protiv porečkog političkog vrha te razvojni projekti Grada Poreča bili su top teme današnje konferencije za novinare gradonačelnika Edija Štifanića

'Nažalost, tu anonimnu prijavu nisam vidio u pisanom obliku, nego samo ono što piše na Ipressu, no smatram da će najbolji demanti dati istraga koja se vodi u Gradu Poreču temeljem kaznene prijave DORH-a, a i moje zamolbe načelniku PU istarske', kazao je Štifanić, dodavši da je u fokusu zanimanja istražitelja izgradnja dvorane Žatika i Sjeverne obilaznice.

'Siguran sam da će istraga pokazati da nema nikakvih mutnih radnji. Neki podaci iz te anonimna prijave su tragikomični, naročito protiv Eđidia Kodana, predsjednika Gradskog vijeća, gdje ga se proziva da je po povoljnim uvjetima kupio parcelu i zatim je preprodao. Svatko se može na internetu uvjeriti da tu česticu 132/14 k.o. Žbandaj nije preprodao, a kamoli zaradio', veli porečki gradonačelnik, izrazivši uvjerenje da prijava nije djelo ikoga iz IDS-a, odnosno da se može tumačiti u svjetlu političke borbe i predstojećih parlamentarnih izbora.

Kako veli, istraga nije utjecala na dnevne zadatke koje gradska uprava kao izvršna vlast mora obavljati. Naime, Poreč se priprema za novi investicijski ciklus, pa su tako već u tijeku ozbiljne pripreme projekata koji se namjeravaju kandidirati za sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.

'Tko bude imao spremne projekte, a to znači sa građevinskom dozvolom, moći će računati na stvarno velika sredstva i tu vidimo našu šansu. Najveći projekt je pročišćavanje otpadnih voda Grada Poreča, za koji računamo da ćemo, ako Hrvatska uđe u Europsku uniju do kraja 2012, povući iz fondova nekoliko desetaka milijuna eura', veli gradonačelnik Štifanić. Dovršavaju se idejni projekti za sva četiri uređaja te se početkom nove godine kreće s tenderima.

Jedan od velikih projekata je i novi rotor kod Super Konzuma, odnosno u ulici Mate Vlašića,a riječ je o zajedničkom angažmanu Grada i Agrokora, pri čemu će Todorićev Agrokor financirati izgradnju rotora s pripadajućom etažom parkirališta, dok je Grad preuzeo na sebe rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Gradonačelnik je najavio kompletno uređenje i otvaranje vinoteke u podrumu Istarske sabornice već u svibnju, projekt koji se radi s partnerima iz Slovenije u sklopu programa Revitas, u izradi je 15 Detaljnih planova uređenja, a priprema se i zamjena nekretnina kako bi Grad Poreč došao u posjed palače Vergotini.

Naime, Grad bi zajedno s Porečko-pulskom biskupijom postao vlasnik palače koja 'dodiruje' kompleks Eufrazijane, gdje bi se potom smjestio Muzej sakralne umjetnosti Istre, pri čemu bi u 'transakciji' stjecanja te vrijedne nekretnine Biskupija sudjelovala sa 30 posto udjela. Kako veli Štifanić, grad ima pisma namjere, a sljedeći korak je procjena vrijednosti nekretnina.