DRAMATIČNO U STRASBOURGU

Stier: Ne koristite EP da nas proglasite homofobima!

04.02.2014 u 23:25

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u utorak u Strasbourgu rezoluciju u kojoj su pozvali EU da izradi cjelovit program za zaštitu temeljnih prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transeksualnih i interseksualnih osoba (LGBTI). Zastupnici HDZ-a glasali su protiv te rezolucije

'Podržali smo alternativnu varijantu rezolucije koja nediskriminira zaštitu prava koja su univerzalna i nedjeljiva. Drugi prijedlog nismo podrzali jer smatramo da o ovim temama treba primjenjivati načelo subsidijarnosti', poručili su HDZ-ovi europarlamentarci.

Na opasku zastupnika Europskih liberala, Španjolca InakijaIrazabalbeitija koji je ustvrdio kako su Hrvatska i Portugal porekle prava homoseksualnih osoba svojim ustavnim definicijama braka, oštro je reagirao HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier

'Kao kršćanski demokrat naravno da se zalažem za poštovanje dostojanstva svake ljudske osobe i ne smije biti tolerancije prema homofobiji. No kada čujem kolegu iz Španjolske kako kritizira referendum u Hrvatskoj gdje su dvije trećine građana koji su izašli na taj isti referendum glasovale za takvu ustavnu definiciju braka, doista se pitam, koja je namjera ove rasprave? Je li svrha uistinu zaštita osobnih sloboda ili možda ipak otvaranje ideoloških sukoba prije izbora za Europski parlament', rekao je Stier tijekom rasprave o izvješću.

'Nećete preko Europskog parlamenta promijeniti ustavnu definiciju braka u Hrvatskoj, koja nije ugrozila ničija prava. Htjelo se zlorabiti ovu rezoluciju da se promijeni Ustav RH, odnosno da se krši volja građana koji su izlaskom na referendum rekli da je za njih brak životna zajednica između muškarca i žene. Ne može se Europski parlament koristiti za mijenjanje ustavne definicije države članice i definiciju volje hrvatskih građana kao homofobne. To je neprihvatljivo', zaključio je Stier.

Stier smatra da raspravama ovoga tipa nije mjesto u Europskom parlamentu; njegova je uloga zaštita prava, ali ne i promicanje rodne ideologije te je glasao protiv ove rezolucije.

Obrazloženje svog glasovanja objavila je i HDZ-ova europarlamentarka Zdravka Bušić, pod naslovom 'Jednaka prava svima, bez isticanja određenih skupina!'.

Bušić je u svom izlaganju u Europskom parlamentu istaknula kako izvješće Lunaček nije samo o suzbijanju homofobije i diskriminacije.

'Ono traži privilegije za jednu skupinu ljudi, ono poziva na posebnu zaštitu i dodatna prava. Apsolutno i bezrezervno sam za jednakost svih građana pred zakonom i iskreno se nadam da ćemo međusobnim uvažavanjem i poštovanjem jednoga dana doći i do više podnošljivosti, i da više nećemo slušati o homofobiji koja se danas ponavlja kao neka mantra i proziva sve nas s tradicionalnim vrijednostima', zaključila je zastupnica Zdravka Bušić.

Uz Stiera i Zdravku Bušić, protiv su glasali i Ivana Maletić te Andrej Plenković, dok je Dubravka Šuica zakasnila na glasovanje. Ona je sudjelovala na proslavi dana grada Dubrovnika i 1042. festi svetog Vlaha, a u utorak je 'u ranim jutarnjim satima krenula iz Dubrovnika u Strasbourg gdje je stigla u poslijepodnevnim satima zbog čega je propustila dio današnje plenarne sjednice'.

Izvješće su podržali SDP-ovci Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula i Oleg Valjalo

Nisu bili nazočni Ruža Tomašić (HSP AS), koja je u Australiji, kao ni Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista, koji je u bio u Hrvatskoj zbog unaprijed preuzetih obveza. Vuljanić poručuje da bi sasvim sigurno glasovao ZA jer ne prihvaća mržnju prema drugačijem ni u kojem obliku, što je i ranije u dosta prilika već jasno iskazao.

Za rezoluciju su glasovala 394 zastupnika, 176 ih je bilo protiv, a 72 suzdržanih.

U rezoluciji se pozivaju Europska komisija, zemlje članice i tijela EU-a da zajednički rade na programu zaštite temeljnih prava LGBTI populacije , koji bi bio sličan postojećim strategijama EU-a protiv diskriminacije na temelju spola, invalidnosti ili etničke pripadnosti.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Agencije EU-a za temeljna prava, gotovo polovica, 47 posto, pripadnika LGBTI populacije osjeća se diskriminirano ili šikanirano, a 26 posto njih je u proteklih pet godina fizički napadnuto ili im se prijetilo nasiljem.