REAKCIJE U SABORU

Stier: Ne priznajemo arbitražni sud, nećemo ni platiti

29.06.2017 u 16:13

Bionic
Reading

Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier za N1 televiziju prokomentirao je odluku arbitražnog suda u Haag kojom je Sloveniji pripala većina Piranskog zaljeva

'Za nas se ključan trenutak dogodio 2015. kada je Hrvatski sabor naložio Vladi povlačenje iz arbitraže jer je bila nepovratno kontaminirana. Nije u pitanju privrženost, već je Slovenija prekršila arbitražni sporazum, više se nije moglo nastaviti s takvim procesom', rekao je Stier. 

Upitan kakve su posljedice ovakve odluke Suda za Hrvatsku Stier je rekao kako ne zna hoće li se Slovenci povući s Svete Gere te kako ne vjeruje da će doći do incidenata. 

'Imamo sporazume i mislim da je ministrica vanjskih poslova učinila dobro kad je pozvala slovensku stranu na dijalog. Ako se incident dogodi, hrvatske institucije će obavljati svoj posao, ali ne vjerujem da će do incidenata doći', kazao je Stier. 

Dodao je i kako ne očekuje da će hrvatska strana snositi ikakve troškove arbitraže jer se Hrvatska povukla iz nje. 

Na pitanje kako komentira poruku njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da Hrvatska mora poštovati odluku s arbitraže, Stier je rekao kako su američko veleposlanstvo, njemački predsjednik i Europska komisija već kazali kako je pitanje granica bilateralno pitanje te da su primili na znanje da je arbitraža kompromitirana. 

'Hrvatskoj nitko ne može diktirati uvjete. Mi smo u skladu s međunarodnim pravom izišli iz kompromitirane arbitraže', zaključio je Stier.