NAKON NAPADA SUZAVCEM

Stier dolazi pred klub dati podršku LGBT zajednici?!

13.02.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, ministar vanjskih i europskih poslova, u 14.55 sati dat će izjavu za medije ispred zagrebačkog noćnog kluba Super Super, na adresi Radnička cesta 27, stoji u kratkoj najavi MVEP-a upućenoj medijima oko 10.30 sati, a u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, pred središnjicom HDZ-a, počinje mirni prosvjed 'Ljubav jest i ostaje jača od mržnje!' u organizaciji Zagreb Pridea. U međuvremenu, napad u Trnju osudila je i američka veleposlanica Julieta Valls Noyes

Podsjetimo, u noći sa subote u nedjelju u zagrebačkom LGBT klubu Super Super bačen je suzavac, a u paničnom bijegu iz kluba ozlijeđeno je nekoliko osoba.

Nije sasvim jasno zašto će baš šef diplomacije Stier dati izjavu za medije, s obzirom na to da je Vlada već u nedjelju 'najoštrije osudila' napad koji u Banskim dvorima nazivaju 'incidentom'.

Iz Vlade su poručili da Ministarstvo unutarnjih poslova vrši izvide i poduzima ostale zakonom propisane radnje nakon kojih će o motivima i načinu izvršenja izvijestiti javnost, pa bi bilo logičnije da izjavu novinarima dadne resorni ministar Vlaho Orepić.

Stier će vjerojatno ponoviti to da se Vlada odlučno suprotstavlja 'svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana' te da Banski dvori očekuju da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost.

'Homoseksualna propaganda'

Možda je Stier odabran zbog toga što hrvatskom civilnom društvu nije baš dobro sjelo to što je zaposlio kontroverznog ultrakonzervativnog HRAST-ovca Ladislava Ilčića kao svog posebnog savjetnika za ljudska prava. Ilčić, među ostalim, daje ovakve izjave: 'Crkva osuđuje ponašanje homoseksualaca kao zlo i ima to pravo reći. To je neotuđivo pravo na mišljenje... Zdravstvenim odgojem u škole se uvodi homoseksualna propaganda. Poučava se djecu da je homoseksualni čin jednako vrijedan i prirodan kao i heteroseksualni.'

Premijer Andrej Plenković nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje što to Ilčića kvalificira da bude savjetnik šefa diplomacije. 'Gospodin Stier je uzeo gospodina Ilčića za savjetnika kao potpredsjednik Vlade zadužen za koordinaciju vanjskih i europskih poslova i ljudskih prava, prema tome svojom ekspertizom zasigurno će imati određene kvalitetne inpute za njegov rad', šturo je odgovorio Plenković.

U međuvremenu, napad u Trnju osudila je i američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Zagreb Pride putem Facebooka poziva na prosvjed kojim zahtijeva 'društvo prihvaćanja, jednakopravnosti i solidarnosti u kojem ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude' te poručuje: 'Dragi i drage građani i građanke RH, pederi, gejevi, lezbijke, biseksualne i trans osobe, naši i naše prijatelji i prijateljice, podržavatelji i podržavateljice, svi oni i sve one koji/koje su do sad šutjeli i šutjele, vrijeme je da dignemo svoj glas.'