PONEDJELJAK, 18 SATI

Zagreb Pride zove na prosvjed: Otimaju nam domovinu!

12.02.2017 u 21:36

  • +10

Napad na LGBT klub

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zbog napada nepoznatog počinitelja suzavcem a pripadnike LGBTIQ zajednice u zagrebačkom klubu Super Super, Zagreb Pride sutra u 18 sati organizira mirni prosvjed na Trgu žrtava fašizma, pod nazivom 'Ljubav jest i ostaje jača od mržnje!'

Zagreb Pride putem Facebooka poziva na prosvjed kojim zahtijevaju 'društvo prihvaćanja, jednakopravnosti i solidarnosti u kojem ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude'.

'Dragi i drage građani i građanke Republike Hrvatske, pederi, gejevi, lezbijke, biseksualne i trans osobe, naše i naši prijatelji i prijateljice, podržavatelji i podržavateljice, svi oni i sve one koji su do sad šutjeli i šutjele, vrijeme je da dignemo svoj glas.

U noći sa subote na nedjelju u klubu Super Super izvršen je brutalan i barbarski napad na ljudske živote i dostojanstvo svih nas. Sustavna relativizacija govora mržnje i okretanje glave vladajućih od nasilja koje se vrši u javnom prostoru, štura generička priopćenja u kojima 'oštro osuđuju svaki oblik nasilja', razni kvazi-politički marginalci koji pozivaju na progon svih koje smatraju nepodobnima. To je naša sadašnjost. Vrijeme je da kažemo: DOSTA!

Zagreb Pride vas sve poziva: pokažimo da svi mi građani i građanke Republike Hrvatske nećemo stajati sa strane i gledati kako se temelji ove države urušavaju pod izlikom domoljublja i tradicije. Ne dopustimo da nam ekstremisti i fundamentalisti preotmu domovinu. Kucnuo je čas da budemo neustrašivi i neustrašive, još strastvenije nego što smo bili i bile 2002. godine kad su nas također probali ušutkati suzavcem.

Odbijamo živjeti u prošlosti. Odbijamo da sadašnjost bude obilježena mržnjom i nasiljem. U ponedjeljak 13. veljače 2017. godine u 18 sati, na Trgu žrtava fašizma, pridružite nam se na mirnom prosvjedu. Dosta je mržnje! Dosta je nasilja! Dosta je fašizacije i militarizacije društva! Dosta je šutnje! Naša budućnost ovisi isključivo o nama. Zahtijevamo društvo prihvaćanja, jednakopravnosti i solidarnosti u kojem ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude. Ljubav jest i ostaje jača od mržnje!', stoji u pozivu na prosvjed.

Podsjetimo, u napadu suzavcem u noćnom klubu na Trnju nekoliko je osoba ozlijeđeno, a udruga Zagreb Pride je objavila da je riječ o nasilju iz mržnje prema sudionicima LGBTIQ zabave i pozvala policiju da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za 'ovaj gnjusan fizički napad na građane i građanke i poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBTIQ osobama u Zagrebu i Hrvatskoj'.

'Proteklih nekoliko mjeseci suočavamo se s eskalacijom mržnje u javnom prostoru potaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmjerenom protiv Ustavnih vrednota RH, koji nailazi na prešutno odobravanje Vlade RH', istaknuli su u priopćenju.

Zagreb Pride je i ranije upozoravao na 'nereagiranje Vlade na fašističke ispade razbijanjem ploče u Jasenovcu, kao i na suzdržanost Vlade u osuđivanju bilo kojeg oblika pozivanja na mržnju', a napad suzavcem 'zorno i nedvosmisleno pokazuje koliko je tanka granica između mržnje i nasilja'.

Pozvali su premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje, te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva.