ININ GUBITAK RASTE

Šteta zbog plina iz skladišta Okoli 270 milijuna kuna

07.05.2014 u 19:31

Bionic
Reading

Ina je danas objavila da je toj kompaniji u dosadašnjim prisilnim prodajama plina, koje Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, po cijenama znatno nižim od tržišne, uzrokovana šteta u iznosu većem od 270 milijuna kuna te najavila da će Ina, kako bi zaštite interese kompanije i buduće poslovanje, poduzeti sve dostupne pravne korake

Kako su priopćili iz Ine, u drugom krugu prisilne prodaje nepovučenog plina u vlasništvu Prirodnog plina, tvrtka MET Croatia jučer je kupila oko 67 milijuna kubika plina po cijeni od 1,28 kuna po prostornom metru.

Trenutno je u podzemnom skladištu oko 3 milijuna kubika plina za daljnju prodaju u sutrašnjem završnom krugu aukcije, navode iz Ine.

"Dosadašnjim prodanim količinama plina, po cijenama znatno nižima od tržišne razine, Ini je uzrokovana šteta u iznosu većem od 270 milijuna kuna", navode iz Ine.

Podsjećaju da je Ina "opetovano tražila produženje roka za zbrinjavanje plina kako bi spriječila daljnju štetu koja joj se nanosi ovim neracionalnim i neodgovornim postupkom PSP d.o.o., što je nažalost odbijeno u više navrata".

Naime, kako navode iz Ine, PSP (Podzemno skladište plina) nije bio obvezan provesti ovu ili prethodnu prisilnu prodaju jer je plin mogao privremeno ostati u skladištu dok se u potpunosti ne povuče korištenjem dostupnih skladišnih usluga povlačenja plina.

Time se, podsjećaju iz Ine, "ni na koji način ne bi oštetili drugi korisnici skladišta, a sama tvrtka PSP d.o.o. zaradila bi više na takvoj skladišnoj usluzi nego na naknadi za prisilnu prodaju plina koja iznosi 10 posto od prodajne cijene".

Iz Ine ističu i iznenađujuće poslovno postupanje kompanija HEP i MET Croatia, koje su kupile Inin plin na ovoj aukciji, znajući na koji način i pod kojim netržišnim uvjetima se prodaje.

Nejasno je, dodaju, iz kojih se razloga Ini namjerno i planirano nanosi milijunska šteta te time ograničavaju daljnja ulaganja i ugrožavaju radna mjesta Ininih zaposlenika.

"Kako bi zaštite interese kompanije i buduće poslovanje, Ina će poduzeti sve dostupne pravne korake", zaključuje se u priopćenju.

Ininoj tvrtki Prirodni plin je krajem ožujka istekao petogodišnji ugovor po kojem je ta tvrtka imala zakupljene sve kapacitete podzemnog skladišta Okoli, a istjekom tog ugovora, PSP je bio obvezan ponuditi sve kapacitete tržištu i ugovoriti usluge skladištenja plina.

Prirodnom plinu je u skladištu ostalo oko 190 milijuna kubika nepovučenog plina, pa je PSP sredinom travnja započeo s otvorenim postupkom prodaje tog plina.

Prodaja je započela 14. travnja i tada je bila utvrđena najniža početna cijena od 2,29 kuna po kubiku, koja se iz kruga u krug smanjivala (za po 25 posto) te je u četvrtom krugu (17. travnja) prodano oko 109 milijuna prostornih metara.

Najniža cijena u tom četvrtom krugu bila je 57 lipa po prostornom metru, ili 25 posto od početne cijene iz prvog kruga, a tada je HEP kupio oko 105 milijuna kubika, po cijeni od 57 lipa po prostornom metru, a Plinacro je, po cijeni od oko 75 lipa po kubiku, kupio oko četiri milijuna prostornih metara.

Kako je neprodano ostalo još oko 80 milijuna kubika koje Prirodni plin nije povukao iz skladišta Okoli, PSP je početkom ovog tjedna započeo novi krug otvorenog postupka prodaje.

Prvi dan, u ponedjeljak, 5. svibnja, bila je utvrđena najniža cijena od 1,71 kunu po prostornom metru, da bi potom iz dana u dan ta cijena padala.

Tako je jučer, kako su izvijestili iz Ine, tvrtka MET Croatia kupila oko 67 milijuna kubika plina po cijeni od 1,28 kuna po prostornom metru, a za prodaju je preostalo još nešto više od 3 milijuna kubika.