nedjeljom u 2

Štern tvrdi da nije ruski špijun: Moskvi nije u interesu uništiti Sjeverni tok, dok je Biden prijetio da neće dozvoliti njegov rad

02.10.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Ina se može i mora vratiti u hrvatske ruke, rekao je Davor Štern, bivši ministar gospodarstva s međunarodnim iskustvom u naftnom i plinskom biznisu u emisiji Nedjeljom u 2, u kojoj je među ostalim govorio i o energetsko-ekonomskom aspektu rata u Ukrajini i odgovorio na pitanje je li SAD-u u interesu slaba Europa.

Štern je odbacio tvrdnje da je ruski špijun zbog svojih stavova o štetnosti sankcija protiv Rusije za EU. Rekao je da su ga nazivali i izraelskim špijunom jer je živio u toj zemlji, našalivši se da je "multinacionalni James Bond". Poručio je da ga to ne smeta i da zna tko je.

'Ja nisam rusofil, ja samo poštujem rusku naciju. Ne ovo što sad radi. Poštujem rusku literaturu, muziku, šahiste - rusku kulturu kao takvu jer je to jedna od rijetkih velikih svjetskih nacija koje su dale jako puno kvalitete u tom jednom području', rekao je Štern u Nedjeljom u 2.

Istaknuo je da je radio i za Amerikance i za Ruse te da pokušava biti realan i pravedan u svom razmišljanju. Rekao je da sada ne radi za neku rusku kompaniju.

'Odgovor je - ne, ne radim za Ruse. Ovo što govorim govorim iz jednog čisto racionalnog razloga', poručio je. Ustvrdio je da je ono što se događa na polju energetike od samog početka agresije na Ukrajinu 'dosta nerazumno'. Rekao je da neke zemlje poput Mađarske 'i dalje dobivaju 100 posto plina iz Rusije, vjerojatno i Poljska', kao i da plin i dalje teče cijevima koje prolaze ukrajinskim teritorijem.

'U trgovini je to uvijek bilo tako', dodao je. Komentirajući oštećenja na Sjevernom toku rekao je da Rusima 'sigurno nije u interesu' da sabotiraju taj plinovod te je podsjetio na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena prije napada Rusije na Ukrajinu da neće dozvoliti rad Sjevernog toka 2.

'SAD-u ne odgovara jaka Europa i Rusija u kohabitaciji'

Štern je rekao i da se boji kako će nastavak rata u Ukrajini sa sadašnjim stavom Europe dovesti do slabljenja njezine ekonomske moći, zbog čega će Europa sve teže moći servisirati velike skokove cijena. Upitao se kome to odgovara.

'Sjedinjenim Državama ne odgovara jaka Europa i Rusija u kohabitaciji. To im definitivno ne odgovara', rekao je Štern na pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića odgovara li SAD-u slaba Europa.

Ustvrdio je i da industrijska moć SAD-a pada već zadnjih 15 godina. Osvrnuo se na tezu da bi jedna od beneficija slabljenja Njemačke za SAD bila da se njemačka proizvodnja preseli u Ameriku, upozorivši da bi to imalo posljedice i za hrvatske gastarbajtere, 'koji bi bili među prvima koji bi se silom prilika vratili u Hrvatsku'.

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT

'Nakana Amerike da vrati industriju u Ameriku slabljenjem Europe i otvaranjem opet europskog tržišta za njezine proizvode - mislim da to nije nekakav 'science fiction'', rekao je Štern.

Na pitanje može li se Ina vratiti u hrvatske ruke odgovorio je potvrdno.

'Može. Ina se može i mora vratiti u hrvatske ruke', poručio je Štern.

Rekao je da će Mađari teško ispustiti kormilo iz ruku kad su jednom već sjeli za njega. Kao rješenje predložio je 'mirnu, prijateljsku rastavu' gdje bi se imovina podijelila u odnosu na vrijednost akcija mađarske i hrvatske strane.