komentar situacije

Štern o Vladinim mjerama: Paket mjera je dobar, bolje poruke hrvatski građani nisu mogli dobiti, no trebalo bi zabraniti izvoz nafte

09.09.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Bivši direktor u Ini i stručnjak za energetiku Davor Štern komentirao je paket mjera koje je Vlada predstavila jučer.

Bivši direktor u Ini i stručnjak za energetiku Davor Štern gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao, među ostalim, paket mjera koje je Vlada predstavila jučer.

“Poruka je odlična, mislim da bolje poruke hrvatski građani nisu mogli dobiti jer iskazuje želju Vlade da prati situaciju i da pomaže gdje može Nismo sami, nismo otok, Hrvatska radi što može raditi u okviru mjera koje ima. U energetskom dijelu poruka je jako dobra i provediva u određenom dijelu. Ovo s električnom energijom, dok imamo HEP kao državnu kompaniju država može intervenirati i određivati cijene u okviru HEP-a. Ono što možemo pitati je po kojoj cijeni HEP uvozi struju, ali to je drugo pitanje”, rekao je Štern.

Što se plina tiče, Štern je rekao da misli da se napravilo što se moglo, odnosno koliko će biti moguće s MOL-om dogovoriti maksimizirane cijene plina.

Smatra da nedostaje to što se nije ograničio i izvoz nafte. “Mi smo imali značajan izvoz nafte dok rafinerija Rijeka nije radila, nije mi jasno zašto nije radila tako dugo. Ja bih u ovaj paket dodao i zabranu izvoza domaće nafte”, rekao je Štern.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic