ISTARSKI ANTIFAŠISTI

Stavili Tita pred predsjednicu i zapjevali joj 'Bella ciao'

08.05.2015 u 12:00

  • +10

'Milanović i Grabar Kitarović u Pazinu'

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović u Pazinu su nazočili svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen-domu u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. Na binu je postavljena bista Josipa Broza Tita, a zbor je u Skupštini Istarske županije otpjevao poznatu talijansku partizansku pjesmu 'Bella ciao' i 'Marš istarske brigade'

Predsjednica i premijer su nakon dolaska u Pazin položili vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i predsjednikom Saveza Tomislavom Ravnićem

Uoči sjednice Ravnić je rekao da je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo time što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu. 'Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno to što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe', poručio je.

Istarski antifašisti osudili su uklanjanje biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka te su na svečanoj sjednici poručili da 'takvog poput Tita danas možemo samo sanjati', javlja N1. Ravnić je ocijenio da su micanjem Titove biste 'povrijeđeni osjećaji većine Hrvata, što remeti zajedništvo i toleranciju'. Ustvrdio je da je Titovom politikom stvorena povijesna prekretnica čija je srž u antifašizmu. 'To je nepobitna istina, pa kome krivo, kome pravo', kazao je Ravnić i zaradio ovacije prisutnih.

Predsjednica je, inače, odbila sudjelovati na sutrašnjoj Svečanoj akademiji u povodu Dana pobjede - Dana Europe, središnjoj proslavi 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Hrvatskoj. Više o tome možete doznati ovdje

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović na svečanoj sjednici Istarske županije istaknuo je kako je antifašizam kao temeljna vrijednost društva, jedina od civilizacijskih vrijednosti u Europi, da počinje s pojmom 'anti' i da je bazirana na protivljenju nečemu.

'Svi drugi sustavi vrijednosti su afirmativni, jedino antifašizam je protiv nečega, protiv velikog zla', kazao je premijer Milanović ispričavši priču o svojoj obitelji i njenom sudjelovanju u partizanskom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata.

Ocijenio je kako je suživot velika vrijednost u Istri i stoga mu je, kako je rekao 'drago što Istra inzistira na suživotu s pripadnicima drugih manjina'.

'Jedino tako ja osobno vidim naše zajedništvo', zaključio je premijer Milanović.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je 70. obljetnica pobjede nad fašizmom jedan od najsvjetlijih dana istarske burne prošlost, kada je Istra izabrala 'put slobode, jednakosti i tolerancije'.

Istaknuo je da Istra danas po mnogočemu prednjači u Hrvatskoj, ali, kako je rekao, najviše na području poštivanja ljudskih prava, po vrednovanju antifašizma, ali i kada je riječ o sustavnom planiranju razvojnih projekata.

'Sloboda govora ne smije prerasti u govor mržnje, upravo zato trebamo njegovati antifašizam koji utjelovljuje slobodu. Istra treba iz tog razloga biti putokaz koji će nas usmjeriti' – poručio je Flego.

Rekavši kako pobjeda nad fašizmom nije bila samo vojna pobjeda oružja već i pobjeda civilizacije nad barbarstvom, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije Tomislav Ravnić kazao je da je nezadovoljan što se u djelu hrvatskih medija u zadnje vrijeme pojačavaju napadi, i to uglavnom neopravdani, na antifašizam i na Josipa Broza Tita.


Proslava u Zagrebu

Svečanost u povodu 70. obljetnice oslobođenja Zagreba i pobjede nad fašizmom održava se i u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici. Uoči svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s izaslanstvom položio je vijenac kod Spomenika narodnim herojima na Mirogoju.

Pobjeda nad fašizmom najveća je pobjeda u povijesti civilizacije, izjavio je u Saboru nezavisni zastupnik Damir Kajin. 'Malo je europskih zemalja imalo tako autentičan pokret protiv fašizma. Narodnooslobodilački pokret u Jugoslaviji bio je uspješniji i od francuskog. Mnogo se toga izrodilo u bivšoj Jugoslaviji, ali isto tako možemo reći da je malo koja zemlja bila socijalnija od one u kojoj smo živjeli. Antifašistički i Domovinski rat trebali bi biti stupovi Hrvatske. Nemojmo rastakati ono što svijet poštuje', poručio je Kajin.

Sedamdeseta obljetnica pobjede nad fašizmom bila je tema emisije 'Poligraf' Hrvatskog radija. U emisiji su gostovali potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić te povjesničari Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest. Emisiju možete poslušati ovdje

U Gdanjsku je održana proslava u povodu 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, na kojoj je, uz mnoge svjetske čelnike, bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Proslava u Gdanjsku smatra se konkurencijom subotnjoj vojnoj paradi na Crvenom trgu, na kojoj se neće pojaviti gotovo nijedan europski čelnik.