ODUZELI JOJ POKROVITELJSTVO

Grabar Kitarović bojkotira središnju proslavu Dana pobjede

08.05.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kojoj su antifašisti oduzeli pokroviteljstvo nad svečanom akademijom u povodu Dana pobjede - Dana Europe, odlučila je da neće sudjelovati na središnjoj proslavi 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. Svečana akademija održat će se sutra ujutro u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod pokroviteljstvom Vlade i Sabora, a predsjednici RH pokroviteljstvo je oduzeto zbog toga što je uklonila bistu Josipa Broza Tita s Pantovčaka i što u inauguracijskom govoru uopće nije spomenula antifašizam kao civilizacijsku tekovinu upisanu u Ustav RH

Nakon tjedan dana šutnje Ured predsjednice konačno je u četvrtak negativno odgovorio na poziv Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) Kolindi Grabar Kitarović za sudjelovanje na svečanoj akademiji. Zainteresirane medije o tome su izvijestili tek u petak, i to nakon što je potpredsjednik SABA-e Ivan Fumić izjavio da im predsjednica Republike uopće nije odgovorila na poziv.

Ured je za Hinu opovrgnuo te tvrdnje, ističući da je organizatoru akademije jučer odgovorio pismom u kojem stoji kako su, nakon što su organizatori svečane akademije odbili pokroviteljstvo predsjednice Republike nad navedenim događajem, u predstojećim danima isplanirane druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Grabar Kitarović tako je jučer nazočila svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, a danas nazoči programu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Pazinu.

U pismu predsjedniku SABA-e Franji Habulinu, ravnatelj Savjetničkog vijeća predsjednice Vito Turšić u ime predsjednice Republike još jednom izražava žaljenje zbog odluke SABA-e da odbije njezino pokroviteljstvo nad svečanom akademijom te upućuje iskrene čestitke svim sudionicima akademije povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

U SABA-i su sve do jučer imali neslužbene naznake s Pantovčaka da će se predsjednica odazvati i sudjelovati na svečanosti koju su tradicionalno pohodili hrvatski predsjednici. U programu je bio predviđen i njezin govor, zajedno s govorima premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke i predsjednika SABA-e Franje Habulina, kao organizatora skupa. Novonastala rupa u programu popunit će se kulturno-umjetničkom točkom, a cijeli događaj prenosit će HTV na 1. programu s početkom u 10 sati.