konstituirajuća sjednica

Starta nova parlamentarna sezona: Tko će gdje sjediti, kako će izgledati prisega, tko ulazi u Sabor s rezervne klupe i što nas čeka do kraja tjedna

22.07.2020 u 06:40

Bionic
Reading

Izabranih 151 zastupnik na konstituirajućoj će sjednici Sabora i službeno postati zastupnici. Zbog strogih epidemioloških mjera ovo je prvi put da na samom konstituiranju svi zastupnici neće biti u sabornici, ali i da na svečanosti konstituiranja neće biti predsjednika države koji ih je i sazvao na prvo zasjedanje

Točno u 10 sati u Saboru će započeti prvo zasjedanje 10. saziva, odnosno konstituirajuća sjednica na kojoj će novi 151 zastupnik položiti prisegu.

Zasjedanje bi trebalo započeti himnom koju su ranije znali izvoditi zborovi, no zbog epidemioloških mjera ovaj put će biti puštena tonska snimka himne.

Nakon himne krenut će se s procesom konstituiranja, a Sabor će službeno biti konstituiran izborom predsjednika. Na toj funkciji će ponovno sjediti Gordan Jandroković, prvi predsjednik Sabora koji će na toj funkciji biti u dva saziva.

Prema dosadašnjoj praksi, na konstituirajućim sjednicama predviđeni su govori starog te novog predsjednika Sabora, no kako Jandroković nastavlja tu funkciju, održat će govor 'dva u jedan'.

Uobičajeno je da na samom prvom dijelu konstituiranja u dvorani budu i gosti, no zbog situacije s koronavirusom ovaj put će ih biti manje. Na konstituirajuću sjednicu doći će tehnički premijer i mandatar Andrej Plenković, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović te predsjednik Vrhovnog suda, ujedno predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa. Na konstituirajuću sjednicu pozvan je i predsjednik Zoran Milanović, no on je već poručio da neće doći, što je prethodnih dana izazvalo niz reakcija.

<<<Jandroković će biti prvi stari-novi predsjednik Sabora: To mi je velika čast>>>

Nakon samog čina konstituiranja i govora novi predsjednik Sabora zastupnicima će predložiti i dnevni red konstituirajuće sjednice, a sve će započeti izborom Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Upravo to tijelo nakon što bude izabrano trebalo bi održati sjednicu kako bi potvrdilo tko od izabranih zastupnika doista ulazi u Sabor, a tko će zamrznuti mandat zbog nespojive dužnosti i u parlament poslati svoju zamjenu. Kako doznajemo, na čelu MIP-a bit će zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.

HDZ u Sabor šalje najviše zamjena

Već je poznato da HDZ u Sabor šalje čak 26 zamjena, i to uglavnom umjesto budućih i sadašnjih ministara, župana koji su izabrani na listi, ali i nekih koji su se svojevoljno odrekli mandata, poput primjerice Božidara Kalmete.

Premijera Andreja Plenkovića u Saboru će mijenjati Ljubica Lukačić kao i u prošlom sazivu. Ministricu Ninu Obuljen zamijenit će Ivan Ćelić, ministra Gordana Grlića Radmana Darko Sobota, a ministra Darka Horvata Ljubomir Kolarek. Umjesto ministara Zdravka Marića, Marija Banožića i Josipa Aladrovića u Sabor će Ljubica Maksimčuk, Josip Šarić i Anamarija Blažević. Umjesto ministara Davora Božinovića, Tome Medveda i Tomislava Ćorića u Sabor će Krešimir Ačkar, Marija Jelkovac i Domagoj Ivan Milošević, a umjesto Olega Butkovića Josip Borić. Ministra Ivana Malenicu mijenjat će Branka Juričev-Martinčev, a Vilija Beroša mijenjat će Jure Brkan.

HDZ je našao zamjene i za svoje župane, pa će zamjena županu Ivanu Anušiću biti načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, županu Danijelu Marušiću Ankica Zmaić, umjesto župana Blaženka Bobana u Sabor ide imotski gradonačelnik Ivan Budalić, a splitsko-dalmatinskog dožupana Luku Brčića zamijenit će Vinko Zulim.

Zamjenu će imati i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara umjesto kojeg u Sabor ide Danica Baričević, dok će državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa mijenjati Mario Kapulica.

Predsjedniku uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću zamjena će biti gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, dok će izvršnom direktoru HNS-a Marijanu Kustiću zamjena biti Anita Pocrnić-Radošević. U Sabor ne ide ni ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, kojeg će zamijeniti Ante Bačić. Svojih mandata su se pak svojevoljno zasad odrekli šef šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić, kojeg će u Saboru zamijeniti drniški gradonačelnik Josip Begonja, te Božidar Kalmeta umjesto koga u Sabor ide Nikolina Baradić.

<<<Ovo je apsurdno: Ravno u Sabor s mizerijom od glasova? Može, pita se stranka, a ne birači>>>

SDP će u Sabor slati pet zamjena, također uglavnom umjesto župana (Željko Kolar, Zlatko Komadina, Damir Bajs i Matija Posavec) i Predraga Freda Matića, koji je eurozastupnik. Tako da u Sabor ulaze umjesto Bajsa SDP-ova Martina Grman Kizivat, umjesto Matije Posavca nezavisna Boška Ban Vlahek, umjesto Željka Kolara Željko Pavić, dok će Komadinu zamijeniti Irena Šimunić. Predraga Freda Matića mijenja SDP-ova Martina Vlašić Iljkić.

U Domovinskom pokretu već je poznato da u Saboru neće sjediti Mario Radić te Krešimir Bubalo, koji nastavlja raditi u Pevexu. Njih će zamijeniti Stipo Mlinarić Ćipe i Daniel Spajić.

Kako će izgledati davanje prisege?

Nakon što održi svoju sjednicu MIP će Saboru podnijeti i izvješće o provedenim izborima i odobrenim zamjenama, poslije čega će zastupnici dati prisegu.

Svih 150 zastupnika neće biti smješteno u samoj sabornici, odnosno dio će biti i na galeriji, a dio u prostoriji odmah pored sabornice. Ta prostorija vratima je spojena sa sabornicom, tako da će kroz otvorena vrata zastupnici moći vidjeti i što se događa u glavnoj dvorani. U samim saborskim klupama smjestit će se 89 zastupnika, na galerijama 54, a u prostoriji pored njih osam.

Novi zastupnici će na konstituirajućoj sjednici izabrati i potpredsjednike Sabora. Tri dolaze iz redova vladajućih i poznato je da će biti predloženi dosadašnji potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Ante Sanader i Furio Radin. Dva potpredsjednika dolaze iz redova oporbe, a to će biti SDP-ov Rajko Ostojić te Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta.

Zastupnici će na sjednici izabrati i novog zamjenika tajnika Sabora i tajnika plenarne sjednice.

Jednako tako, odmah će se izabrati predsjednici, potpredsjednici i članovi nekih saborskih odbora - Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, ali i Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Svi su ti odbori potrebni za rasprave o prvim zakonima koje će izmijeniti novi saziv Sabora. Radi se o Zakonu o Vladi, Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te Zakonu o sustavu državne uprave.

U četvrtak predstavljanje nove Vlade

Naime, kako će nova Vlada imati manje ministarstava, njihov ustroj treba izmijeniti i tim zakonima i to uoči samog izglasavanja povjerenja. Samo predstavljanje pred zastupnicima te predstavljanje programa nove Vlade očekuje se u četvrtak, kada bi joj trebalo biti izglasano i povjerenje.

Nova Vlada, podsjetimo, imat će 16 ministarstava i 18 članova. Radi se uglavnom o već postojećim ministrima, dok kao novi članovi ulaze Nataša Tramišak kao ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova, Nikolina Brnjac kao ministrica turizma i sporta, Radovan Fuchs kao ministar znanosti i obrazovanja te SDSS-ov Boris Milošević kao potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava.

Nakon što bude potvrđena Vlada, za što je potrebno 76 ruku, očekuje se da već u petak održi i prvu sjednicu, s koje bi u Sabor trebao biti poslan Zakon o obnovi Zagreba. Upravo zbog toga će među prvim izabranim odborima u Saboru biti i onaj za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Do kraja tjedna u Saboru bi mogli biti izabrani i drugi odbori. Među njima i Odbor za europske poslove i to zbog, kako je najavio HDZ-ov Branko Bačić, premijerova izvješća o sastancima Europskog vijeća. Oformit će se i Odbor za financije jer iz Vlade već najavljuju zakone o potvrđivanju nekih međunarodnih ugovora financijskog karaktera.

<<<Dotjeruju se posljednji detalji; poznato je kako će izgledati konstituiranje Sabora u pandemiji koronavirusa>>>

Kome ide koji odbor?

Čelna mjesta u većini tih prvooformljenih odbora imat će vladajući. Prema jučerašnjem dogovoru saborskih klubova, 16 odbora pripalo je većini, dok je oporba dobila 14 odbora.

Osim Odbora za Ustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za izbor i imenovanja te MIP-a, zastupnici vladajuće većine bit će na čelu odbora za vanjsku politiku, za financije, za gospodarstvo, za Hrvate izvan Hrvatske, za ratne veterane, za prostorno uređenje, za obrazovanje, za regionalni razvoj, za pomorstvo, za informiranje i medije te Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, na čelu kojeg je uvijek netko od zastupnika iz redova nacionalnih manjina.

SDP, koliko je zasad poznato, sigurno dobiva predsjednička mjesta u osam odbora, među kojima su Odbor za europske poslove, Odbor za obranu te Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Domovinski pokret imat će predsjednička mjesta u Odboru za obitelj, mlade i sport te u Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, dok će Most imati čelno mjesto u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, te možda i Odboru za ravnopravnost spolova. Naime, nakon što se pročula informacija da bi na čelu tog odbora mogla biti Marija Selak Raspudić, SDP je zbog kritika krenuo u pregovore s Mostom kako bi taj odbor ipak išao u njihovu kvotu, a zauzvrat bi mostu ponudili neki drugi odbor.

Lijevo-zelena koalicija okupljena oko platforme Možemo! predsjedat će Odborom za zaštitu okoliša i prirode.

  • +9
Raspušten 9. saziv Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek