TVRDI RUŽICA ERDELJI

'Stanimirović je s Hadžićem pljuvao po silovanim ženama'

12.01.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Đurđica Pankas, Vukovarka koju su 1991. godine silovali pripadnici agresorske vojske i srpskih paravojnih formacija, prvu je izjavu o zločinu dala 1992, nedugo nakon toga drugu, 2001. treću i prije četiri godine četvrtu; pravnog epiloga nema. Zbog ovog, ali i na desetke sličnih slučajeva danas su predstavnice sindikata Brodosplita, koje su se solidarizirale sa žrtvama ratnog silovanja, predale Državnom odvjetništvu u Zagrebu više od 1.700 potpisa te su tražile hitno procesuiranje odgovornih za silovanja za vrijeme Domovinskog rata

Pankas kaže da je nitko nikada nije pozvao niti pitao za te prijave. Vukovarka Ružica Erdelji, koja je prošla sličan križni put nakon pada Vukovara i iživljavanje četnika, dala je pravosudnim organima dva iskaza. Prije nekoliko je godina, kaže, pozvana na saslušanje, no nakon toga ništa se nije dogodilo, poznato joj je samo da su osobe koje su je silovale u Srbiji.

Zanimljivo je da je Erdelji u rujnu prošle godine bila kod glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji joj je predočio njezin spis. 'On je meni pokazao moj predmet i nikome ništa. Svi su nakon izlaska iz logora morali dati iskaze. Ti su iskazi kod krim policije, a ima ih i udruga logoraša. Ja mislim da to namjerno stoji nekome u ladicama', tvrdi Erdelji.

'Obilježeni'

Nakon pada Vukovara, okupatori su na kuće u kojima je još bilo hrvatskih civila, uglavnom žena i djece, izvjesili bijele krpe. To je bio znak da, tko želi, može ući i 'poslužiti se'. Bijela krpa bila je i na kući Đurđice Pankas. 'Ušli su u kuću, sjeli, na stol izvadili bombe i kalašnjikove i tražili nešto za jelo i rakiju. Rekli su mi da ustanem i da idem s njima u drugu sobu. Ako to ne napravim, da će naći načina da do toga dođu. U drugoj je sobi bila moja 12-godišnja kći i 11-godišnji sin, a na stolu bombe. Mislila sam da će ih raznijeti ako se pobunim. Drugi je moju strinu odveo u drugu sobu i onda su se samo zamijenili', prepričala je ova Vukovarka.

'Stanimirović je u vojarni pljuvao po nama'

Pita se zašto počinitelji i danas slobodno šeću Vukovarom, zašto hrvatsko pravosuđe ne radi svoj posao. Sumnja da je razlog tome i nedostatak političke volje s obzirom na to da je Vojislav Stanimirović, koji je ponovno u novom sazivu sjeo u saborsku fotelju u ime SDSS-a, za vrijeme agresije i okupacije bio voditelj saniteta 'zapadnog Srema'.

No Erdelji tvrdi da je i bio upoznat i svjedočio zvjerstvima nakon pada Vukovara. 'Stanimirović je na silovane žene doslovno pljuvao u vojarni zajedno s Goranom Hadžićem, a sada se gotivi po Hrvatskoj. Ne može on tvrditi da nije bio u Vukovaru kada sam ga vidjela ja i još mnogi', rekla je Erdelji medijima ispred DORH-a. 'Ja sam ponosna Vukovarka, ja se ne bojim jer se istine se ne treba bojati', zaključila je.

Izaslanstvo iz Brodosplita predalo je potpise zamjenici, trenutno odsutnog, glavnog državnog odvjetnika 'Rekli su nam da oni sve to znaju, da će sve što imaju procesuirati, no da bez pojedinih iskaza žrtava ne mogu ništa napraviti', rekla je Blaženka Ercegović iz Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Davorka Čolak iz odsjeka za ratne zločine DORH-a kaže pak da im je današnje izaslanstvo ukazalo na probleme, no da DORH procesuira sve slučajeve u kojima postoji prijava, ali da je bez međusobne suradnje žrtava nemoguće išta pokretati. Iz DORH-a kažu da su zakonski okviri takvi, ne precizirajući nalažu li ti zakonski okviri da prijave najprije moraju odležati u ladicama, skupljati prašinu, pa tek kada se žrtve javno pobune, postupke intenzivirati.

Iako su predstavnice Brodosplita pismenim putem tražile prijem u Vladi i u Saboru, do danas im nije dogovoreno. Potpise podrške stoga su urudžbeno predale u zgrade na Trgu Svetog Marka 2 i 6.

Stanimirović: To je laž

Vojislav Stanimirović pak kaže da Erdelji laže jer navodno govori o sredini rujna 1991. godine dok je on u Vukovar stigao tek 20. studenog, nakon pada grada. 'Ona laže i insinuira. Ljudi mi govore da ju tužim no to bi bilo samo dolijevanje ulja na vatru. Želi samo izvući rentu i spominje moju saborsku plaću', rekao je za tportal Stanimirović. Na pitanje imaju li silovane žene pravo na, rentu, kako kaže, s obzirom da su civilne stradalnice, Stanimirović dodaje kako imaju pravo tražiti svoja prava no kako motivi Ružice Erdelji nisu čisti. 'Pljuvanje po nekom nije u duhu moga ponašanja', rekao je i zaključio kako Državno odvjetništvo nije reagiralo na optužbe Ružice Erdelji, pa po njemu tu nema elemenata za proces.