OLOVO I ŽELJEZO

Stanari nebodera u Zagrebu dva mjeseca imali zagađenu vodu: 'Podsjetilo me na rat'

05.01.2024 u 19:42

Bionic
Reading

Stanari nebodera na zagrebačkom Prisavlju dva mjeseca su imali neispravnu vodu, s povećanom, nedopuštenom koncentracijom olova i željeza. Danas mogu odahnuti - novi rezultati analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazali su ispravnost vode. Tko je odgovoran za ovaj problem - još se utvrđuje

Stanari nebodera na Prisavlju imali su zagađenu vodu više od dva mjeseca. Danas su dobili potvrdu da je ispravna. Problem je nastao nakon što su završeni radovi na revitalizaciji toplinske mreže.

'Nakon toga je izvršilo čišćenje određenih dijelova u toplinskoj podstanici, nakon čega su se počele pojavljivati neke čestice. Voda je bila zapravo jako mutna. Bilo je prihvatljivo zato što nakon čišćenja treba određeno vrijeme da se voda malo i razbistri, ali to je trajalo i trajalo', kaže predstavnik suvlasnika zgrade Tomislav Vukovac za Dnevnik HRT-a.

Upravitelj zgrade Luka Ostrman zatražio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ispitivanje kvalitete vode. Nakon mjesec dana dobili su rezultate: nedopuštena koncentracija željeza i olova u vodi.

'Mi smo angažirali sudskog vještaka za građevinske instalacije gdje smo sami htjeli saznati što se tu dogodilo. To njegovo vještačenje nije završeno', kaže Vukovac.

Dok su službe prebacivale krivnju tko je odgovoran za problem - kupovina pitke vode za stanare je postala svakodnevica.

'Kupovali smo vodu. Djecu bi svaku drugu večer kupali jer smo se bojali olova da ga koža ne upija. Podsjetilo me na rat', kaže stanarka Jelena Oliverić.

'Na neki način smo se našli s HEP-om i onda smo se dogovorili da ćemo probati očistiti te spremnike, što se i napravilo. Nakon toga su napravili nove analize vode koje su pokazale da je voda ispravna', kaže Vukovac.

Otkuda olovo u vodi, kakva je procedura rješavanja ovakvih problema i zašto je sve tako dugo trajalo - pitanja su na koja stanari nemaju odgovor, ali su sretni da napokon imaju pitku vodu.