utvrdilo povjerenstvo

SSSH se pohvalio: Najbrojniji smo od tri reprezentativne sindikalne središnjice

21.06.2023 u 13:40

Bionic
Reading

SSSH je najbrojnija od tri reprezentativne sindikalne središnjice, utvrdilo je Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti i donijelo Rješenje o reprezentativnosti udruga sindikata više razine za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini, priopćio je SSSH

Kao i pri prethodnom postupku utvrđivanja reprezentativnosti 2018. godine, uz Savez samostalnih sindikata Hrvatske reprezentativni su još i Nezavisni hrvatski sindikati, čiji sindikati ukupno imaju 80.107 članova, i Matica hrvatskih sindikata, čiji sindikati ukupno imaju 55.840 članova. S ukupno 97.923 člana SSSH je među sve tri reprezentativne središnjice jedini, u odnosu na 2018., povećao broj članova, i to za 3.301., priopćeno je u srijedu iz SSSH.

"Činjenica da SSSH danas ima više članova nego prije pet godina, unatoč problemu opadanja članstva u sindikatima s kojim se svi suočavamo, pokazuje da idemo dobrim putem i da naši sindikati i njihovi članovi to prepoznaju", navedeno je u srijedu iz te sindikalne središnjice.

Iz SSSH-a ističu da će nastavit biti odlučnom i dosljednom sindikalnom središnjicom, spremnom preuzeti odgovornost i biti faktor suradnje i okrupnjavanja sindikalne scene.

"No, tu ozbiljnost i dosljednost tražit ćemo i od svih ostalih, jer vremena za lažni sindikalizam i iscrpljivanje na ne-sindikalnim temama i međusobnim sukobima jednostavno nema – nemaju ga naši članovi, kojima trebaju bolji uvjeti rada i veće plaće već danas, a nemaju ga ni svi oni sindikati koji se ozbiljno bave sindikalnim radom", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Postupak utvrđivanja reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca više razine provodi se svakih pet godina.

Utvrđena reprezentativnost temelj je za sudjelovanje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća RH i drugih tripartitnih tijela na nacionalnoj razini, navodi se u priopćenju.