šef sssh-a

Novosel: Zagreb je pokazna vježba ponašanja sindikata u 2023.

06.02.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je u ponedjeljak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da 2023. mora biti godina "erupcije sektorskog socijalnog dijaloga", a događaji u Zagrebu su pokazna vježba ponašanja sindikata

"Ova godina mora biti godina erupcije sektorskog socijalnog dijaloga, koja se trebala dogoditi već davno. On mora podići na višu razinu ne samo pitanje materijalnih prava, nego i sve odnose između radnika i poslodavaca, što se može rješavati brže i fleksibilnije kroz sektorske kolektivne ugovore", rekao je Novosel novinarima nakon višesatne sjednice GSV-a.

Odgovora na porast cijena - povećanje mirovina i plaća

Dodao je kako Vlada ima obavezu izrade akcijskog plana do kraja iduće godine temeljem europske direktive o minimalnim plaćama, u cilju pokrivenosti Hrvatske s 80 posto sektorskih kolektivnih ugovora.

Govoreći o podizanju cijena od 1. siječnja, rekao je kako su se najava ograničenja rasta cijena pokazale kao "tresla se brda, nije se rodilo ništa" i podsjetio na upozorenja da se u izvanrednim uvjetima ne može sve prepustiti tržištu.

Bilo je za očekivati da će cijene porasti, a odgovor na to može biti samo povećanje mirovina i plaća. Zato je strateški interes sektorsko kolektivno pregovaranje, povećanje cijena rada i stvaranje balansa između visoke inflacije i pada standarda građana.

"Događaji u Zagrebačkom holdingu su bili pokazna vježba kako će se ove godine sindikati postavljati, kako će ove godine radnici biti svjesni svoje moći. U Hrvatskoj štrajk više ne smije biti bauk već će postati pravilo ako ćemo i dalje voditi isprazne dijaloge koji nisu učinkoviti", poručio je Novosel.

Štrajk je jedino sredstvo, ako ne bude volje Vlade i poslodavaca u privatnom sektoru za povećanjem plaća i mirovina, a priče o (ne)moralnom povećanju cijena i crnim ili bijelim listama su isprazne.

Upitan je li time zaprijetio općim ili serijom štrajkova, Novosel je odgovorio - sve je moguće, ali i priznao da su sindikalne akcije složenije i rizičnije u privatnim kompanijama nego u Holdingu.

Upitan da komentira izjavu Novosela o spremnosti sindikata na agresivnije djelovanje, pomoćnik ministra rada Dražen Opalić podsjetio je kako su se sa sindikatima na kraju uvijek uspjeli dogovoriti.

Na današnjoj sjednici GSV-a članovi su potvrdili program rada za 2023. i usvojili izvješće o radu GSV-a i županijskih GSV-a za 2022. godinu, a raspravljali su i o izvješću o provedbi nadzora poslovnih subjekata radi sprječavanja negativnog učinka povećanja cijena na potrošače.

Mišetić: Uvođenje eura nije u izravnoj vezi s povećanjem cijena

"S obzirom na činjenicu općeg pada inflacije u eurozoni, koja je u siječnju niža nego u prosincu, može se zaključiti da uvođenje eura nije u izravnoj vezi s povećanjem cijena. To pokazuju i podaci koje su iznijeli iz Državnog inspektorata te Porezne i Carinske uprave", izvijestio je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predsjednik GSV-a Ivan Mišetić.

Što se zakonodavnih aktivnosti, rekao je kako su razgovarali o 42 strateške teme i 168 zakona, odnosno mjera.

Upitan je li vrijeme za smanjivanje poreza s obzirom na dobre makroekonomske pokazatelje, podsjetio je da HUP godinama promovira sve što bi vodilo ka poreznom rasterećenju rada. No, to nije realno za očekivati, prije svega jer su nameti koji su vezani uz poreze na rad prihodi jedinica lokalne samouprave, pa bi prvo trebalo doći do njihove reforme.