'pokušaj obezvrjeđivanja'

SSSH oštro po Fuchsu i Piletiću: Sindikate dijele i etiketiraju

15.02.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u četvrtak je osudio izjave ministara Radovana Fuchsa i Marina Piletića o konstruktivnim i nekonstruktivnim sindikatima ocijenivši ih temeljnim nerazumijevanjem principa socijalnog dijaloga ili svjesnim pokušajem obezvrjeđivanja

Ministri su više su puta naglašavali razliku između sindikata koji „konstruktivno sudjeluju u socijalnom dijalogu“ i onih koji to, po njihovom mišljenju, ne čine. Ministar Fuchs pritom je rekao da ne zna zašto bi s potonjima sjeo za stol i zašto su uopće prosvjedovali.

SSSH ističe kako su ovakve izjave članova Vlade neprimjerene i neprihvatljive.

"Pokušaj članova Vlade da sindikate dijele na bilo kakve različite skupine, pojedine među njima pritom etiketiraju kao „nekonstruktivne“ i u konačnici biraju s kojima će od njih razgovarati, a s kojima ne, stoga je izrazito štetan i opasan za razumijevanje i funkcioniranje socijalnog dijaloga", priopćio je SSSH.

Naglašava kako ovakve izjave ujedno izražavaju namjeru nepoštivanja Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.

SSSH je osudio i navode i kritike upućene sindikatu „Preporod“ i Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja zbog prošlotjednog prosvjeda protiv predložene uredbe o koeficijentima.

Smatraju kako svi imaju pravo štrajkati i tako javno izraziti nezadovoljstva bilo kakvim političkim odlukama.

"Naime, njihova funkcija i jest pokazati mobilizacijsku moć i time ojačati pregovaračku poziciju sindikata, a svaki prosvjed ionako se radi s ciljem da u konačnici rezultira dogovorom „za stolom“", ističe SSSH.

SSSH stoga poziva Vladu i njezine ministre da ne prozivaju i ne etiketiraju pojedine sindikate te da razgovaraju sa svim sindikatima koji imaju mandat predstavljati zaposlene u državnoj i javnim službama i da ozbiljno shvate one među njima koji izražavaju nezadovoljstvo dosadašnjim procesom izrade koeficijenata.

SSSH će nastaviti podržavati sve sindikate u njihovom zastupanju interesa svojih članova u ovome procesu, uključujući i prosvjednim akcijama, vjerujući u važnost zajedništva i solidarnosti radnika privatnog i javnog sektora.