PATRIJARH POSVETIO HRAM

U Mlaki bez predstavnika srpske Vlade nakon skandala s Vulinom

22.04.2018 u 10:03

Bionic
Reading

Patrijarh srpski Irinej posvetio je u nedjelju obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka, u općini Jasenovac, povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša, 22. travnja.

Prije toga, patrijarh Irinej služio je liturgiju, a molitvenom sjećanju na obilježavanje 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, Milenko Ristić izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić te saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća. U Mlaki nije bilo predstavnika srpske Vlade nakon skandala s ministrom obrane Srbije Aleksandrom Vulinom.

Čubrilović je u izjavi novinarima, prije početka liturgije, podsjetio da je na tom mjestu tijekom Drugog svjetskog rata bio logor za žene i mjesto "na kojem su djeca odvajana od majki da se nikada više ne vide".

Naveo je i da je kroz to mjesto prošlo tisuće žena i djece, a današnje sjećanje je opomena da se takvo zlo više nikada, nikome i nigdje ne ponovi.

"To što se događalo u to vrijeme ne može se zaboraviti. Obilježavanja ove vrste samo idu smjeru poruke mira i želje da više nemamo takvih scena u civiliziranom svijetu", rekao je.

Zamoljen da komentira to što srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, zbog svoje ranije izjave nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, Čubrilović je rekao da više nitko nigdje ne odgovara zbog verbalnog delikta.

  • +13
Patrijarh srpski Irinej blagoslovio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Smatra kako bi bilo bolje da se drugačije gledamo, "kao susjedi i komšije", i da šaljemo jedni drugima drugačije poruke.

"Ne vodi ničemu ni gruba riječ, a pogotovu gruba poruka. Nadam se da takvih scena ni takvih poruka više neće biti na ovom prostoru", istaknuo je. 

Na velike žrtve žena i djece na tom prostoru podsjetio je i Ristić rekavši kako to ne mogu zaboraviti jer se radi o velikom stradanju srpskog naroda i svih drugih. Ristić nije želio komentirati odluku hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova da Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku.

'Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Hoću li doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gdje se nalaze Srbi, tamo gdje se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučit ću ja i o tome može odlučiti vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri', kazao je u subotu srpski ministar obrane Aleksandar Vulin zbog čega mi je Ministarstvo vanjskih poslova RH poručilo da je do daljnjega nepoželjan u Hrvatskoj.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju