TEZA VELIKE SRBIJE

Patrijarh Irinej: Srbija je svugdje gdje žive Srbi

25.10.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej poznat je po stavovima koji idu rame uz rame s idejama 'velike Srbije'. Tako je i u utorak na beogradskom sajmu knjiga ponovio ekspanzionističku tezu da je Srbija svugdje gdje žive Srbi

'Bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima', kazao je patrijarh, javlja portal Slobodna Bosna.

Irinej je poručio građanima Republike Srpske da budu složni i čuvaju Srpsku jer je to jedini način da opstane srpski narod.

Srpski patrijarh je govorio na promociji projekta 'Dušu nisu ubili' o stradanju srpskih civila u BiH u 20. stoljeću, kazavši da Srbi nikada ne smiju zaboraviti svoju povijest i zločine koji su im naneseni i da to moraju prenositi s koljena na koljeno.

Patrijarh Irinej naglasio je da je 20. stoljeće bilo tragično za srpski narod, a otišao je toliko daleko da je kazao i da se čini da je srpsko stradanje nadmašilo stradanja armenskog i židovskog naroda.

Srpski patrijarh se osvrnuo i na 'tragično ponašanje braće rimokatolika' koji su ne samo najviše izazvali srpska stradanja, nego nikada nisu uputili ni riječ kajanja i isprike.

  • +18
Kolona sjećanja (Jasenovac) Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Igor Kralj/PIXSELL

'Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece, čiji se plač i lelek čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što nije htio čuti ga. I dok je jedna žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske djece od smrti, to nisu činili naši stoljetni susjedi Hrvati, koji su jedini u Europi imali dječje logore', poručio je srpski patrijarh.