MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA:

'Vulin do daljnjeg nije dobrodošao u Hrvatsku'

21.04.2018 u 20:51

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje o mogućem dolasku srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina u mjesto Mlaka kod Jasenovca. Ukratko, poručili su mu da u Hrvatskoj nema što tražiti

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku, može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri'.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća Vulina da je Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

'Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Hrvatske', piše i priopćenju te se nastavlja:

Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

  • +11
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Zbog gore citirane izjave ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Hrvatsku'.

Inače, sutra se održava državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora u Spomen-području Jasenovac.

Premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u subotu, komentirajući mogući dolazak srpskog ministra Aleksandra Vulina u nedjelju na područje Jasenovca, da to ne bi bilo dobro rješenje zbog njegovih ranijih neprihvatljivih izjava.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju