(NE)RADO IDE SRBIN U VOJNIKE

Srpski ministar obrane ne samo da se izvukao iz vojske, nego je i lagao

11.07.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Nedugo nakon što se srpski ministar obrane Aleksandar Vulin pred novacima javno požalio da je oslobođen služenja vojnog roka zbog lošeg vida, na društvenim mrežama pojavila se snimka emisije RTS-a u kojoj je Vulin dao nagovijestiti kako je služio vojsku te kako je bio obučen za vojnika pješaka

Podsjetimo, ministar Vulin je u ponedjeljak posjetio Drugi centar za obuku u Valjevu, u kojem je nazočio završnoj fazi osnovne obuke vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka. Kako je tportal već pisao, Vulin se u obraćanju vojnicima požalio kako je oslobođen vojske zbog lošeg vida, dodajući da mu je to jedno od najvećih razočaranja u životu.

'Stalo mi je što vi mislite o meni, o vojsci i državi, jer ja nisam služio vojsku i beskrajno vam zavidim na tome što vi služite. Ništa u životu nisam više želio nego da služim državi kao vi, u uniformi s oružjem, i žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim', rekao je Vulin i ponovio da nikad ne bi izbjegao nijednu obavezu koju domovina traži od njega.

Međutim tijekom dana na društvenim mrežama pojavila se snimka iz dokumentarne emisije Radiotelevizije Srbije 'Bombardiranje Srbije - kako se vodio rat', u kojoj je Vulin, govoreći o svojim aktivnostima kao dužnosnika Jugoslavenske ljevice za vrijeme NATO-ova bombardiranja 1999. godine, izjavio da se na početku bombardiranja prijavio kao dragovoljac, ali da su ga odbili jer je bilo dosta ljudi njegove specijalnosti.

'Kada je počelo bombardiranje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vrijeme, ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovo mojeg VES-a (vojno-evidencijske specijalnosti), tražili su protuavionce, a ne pješadiju', rekao je Vulin u 22. minuti emisije RTS-a i time nagovijestio da je za vrijeme služenja vojnog roka bio u pješaštvu.

Vulin se u emisiji požalio kako ga nisu primili kao dragovoljca Izvor: Društvene mreže / Autor: Stefan Uroš

Valja napomenuti kako VES označava za koju je specijalnost obučen vojnik za vrijeme služenja vojnog roka. VES se, po završetku obuke, upisuje u vojnu knjižicu te s ratnim rasporedom predstavlja vojnu tajnu i vojnicima se usmeno priopćava da izvan vojske ne govore o tome za koji su VES osposobljeni.

Tijekom rata procedura predviđa da se, u slučaju opasnosti od zarobljavanja, unište oni dijelovi vojne knjižice iz kojih je moguće saznati VES i ratni raspored.

Umirovljeni general-potpukovnik Vojske Srbije Petar Radojčić izjavio je agenciji Beta kako je Vulinova izjava nebulozna.

'To je izjava bez temelja. Mogu reći kako je i nebulozna. Nema nikakvo uporište u realnosti, a nije ni naročito moralna', rekao je Radojčić, koji je dio karijere proveo na čelu Uprave za obaveze obrane, koja se, između ostalog, bavi pitanjima vojne obaveze.

Radojčić je rekao da su u redove tadašnje Vojske Jugoslavije primani samo dragovoljci koji su odslužili vojni rok pod oružjem.

'Tko nije služio vojni rok, ili je prekinuo služenje po bilo kojoj osnovi, nije mogao biti primljen u vojsku', zaključio je Radojčić.