'GULJENJE' OD TRI DO 24 MJESECA

Pogledajte gdje je u Europi obvezan vojni rok

06.03.2017 u 06:22

Bionic
Reading

Nakon što su u Hrvatskoj i Srbiji potaknute inicijative za vraćanje vojnog roka, Švedska je potvrdila da će od iduće godine, zbog pogoršane sigurnosne situacije u Europi, ponajviše na Baltiku gdje Rusija otvoreno pokazuje mišiće, ponovno uvesti vojnu obvezu u trajanju od 11 mjeseci. U Europi obveza služenja vojnog roka na snazi je u Austriji, Bjelorusiji, Cipru, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Moldaviji, Norveškoj, Rusiji, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj i Ukrajini, a tportal istražuje koliko ti vojni rokovi vremenski traju i kada se oni aktiviraju, budući da pojedine zemlje poput Danske obavezu služenja primjenjuju samo onda ako se za službu ne prijavi dovoljan broj dragovoljaca

Moderni oblik obveznog služenja vojnog roka ustanovljen je nakon Francuske revolucije, iako su oblici prisilnog novačenja postojali još u Srednjem vijeku, kada su zapovjednici bili profesionalci vojnici, dok su obični vojnici popunjavali pješačke snage putem obveznog vojnog roka.

Nakon završetka Hladnog rata većina europskih zemalja ukinula je obvezni vojni rok, uz postojeće iskustvo da su profesionalni vojnici u pravilu bolje obučeni, specijalizirani te efikasniji od vojnika koji služe vojni rok.

Valja napomenuti da je svim državama u kojima je na snazi obveza služenja vojnog roka, moguće zbog prigovora savjesti odbiti vojnu službu i zamijeniti je civilnim služenjem. Izuzetak je jedino Turska gdje je odbijanje služenja isključeno, a sami rok traje 12 mjeseci.

AUSTRIJA

Vojni rok traje šest mjeseci, a do 1971. godine trajao je devet mjeseci, uz četiri dana pričuve svake dvije godine, dok danas nema poziva u pričuvu, zbog čega pričuvne brigade imaju problema s popunom ljudstva..

BJELORUSIJA

Vojni rok traje 14 mjeseci i obvezan je za sve muškarce u dobi od 18 do 27 godina

CIPAR

Na ovom sredozemnom otoku zbog specifične situacije i podjele otoka na dva dijela, rok traje 26 mjeseci, iako postoje najave o njegovu smanjenju na 14 mjeseci.

DANSKA

Služenje u vojnim postrojbama traje samo četiri mjeseca i obvezno je za sve mladiće stare između 18 i 27 godina. Mladi Danci dobivaju pozive prije nego što napune 18 godina te moraju izvijestiti ured za obranu kada završavaju srednju školu, nakon čega primaju poziv za služenje.

ESTONIJA

Svi psihofizički sposobni mladiću služe vojni rok u trajanju od 11 mjeseci, a tijekom pričuve zapovijeda im časnik koji im je zapovijedao i tijekom osnovne obuke.

FINSKA

Vojni rok traje godinu dana, a na služenje se pozivaju mladići starosti između 19 i 29 godina. Služiti mogu i djevojke, a odustajanje se priznaje unutar prvih 45 dana služenja.

GRČKA

Služenje u pješaštvu traje devet mjeseci, a u ratnom zrakoplovstvu i mornarici traje tri mjeseca više. Osnovna mjesečna plaća novaka iznosi devet eura, uz puno zdravstveno osiguranje.

MOLDAVIJA

Služenje traje pune dvije godine, a prema nekim izvješćima nevladinih organizacija, mladi Moldavci čine sve kako bi izbjegli obvezno dugotrajno služenje vojnog roka.

NORVEŠKA

Ova skandinavska zemlja ima vojni rok u trajanju od 19 mjeseci, a obvezan je za sve muškarce starosti između 19 i 44 godine. U slučaju rata, dobna granica se smanjuje na 18 godina.

Norveški ročnici

RUSIJA

Ova moćna vojna sila ima vojni rok od 12 mjeseci, a odgoda se daje u slučaju da vojni obveznik ima dijete starosti do tri godine.

ŠVEDSKA

Po novom zakonu vojni rok ponovno će se uvesti početkom iduće godine i trajat će 11 mjeseci. Prema švedskom ministarstvu obrane, već prve godine unovačit će se 4000 psihofizički najspremnijih od njih 13 tisuća, koliko će ih biti pozvano na regrutaciju ili će se na nju dobrovoljno prijaviti.

ŠVICARSKA

Propisan je vojni rok u trajanju tri mjeseca, a dragovoljno mogu služiti i žene. Na nedavnom referendumu o ukidanju obveznog vojnog roka, čak 73 posto Švicaraca se usprotivilo toj ideji čime je nastavljena stoljetna tradicija vojnog roka koja seže u kasni srednji vijek.

Švicarska vojska

TURSKA

Vojni rok traje godinu dana i moraju ga odslužiti svi muškarci između 20 i 41 godine. Priziva savjesti nema, dok žene nisu obvezne služiti, ali mogu postati časnici ako završe vojnu akademiju.

UKRAJINA

Obvezna služba traje 12 mjeseci, no mladim Ukrajincima starosti do 27 godina tih godinu dana obično ne prođe u lijepom sjećanju zbog tzv. dedovščine, odnosno brutalne inicijacije koju provode časnici zaduženi za obuku novaka.